Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

    Efter år i uretmæssig fangenskab vender en barber tilbage til sin hjemby for at få hævn over dem, der i sin tid ødelagde hans lykke.


    ÆSTETISERET VOLD

    Film om Sweeney Todd:

    Sweeney Todd (1936)

    Sweeney Todd (2007)

     

    En musical af Tim Burton må vel næsten på forhånd forventes at være lidt af en festlig filmoplevelse, og hér bliver man da heller ikke skuffet.

    Altfortærende mørk
    Intelligent brug af lys og skygge, et væld af farver, en næsten altfortærende mørk stemning og en ondskab, der når helt ind til marven: Det er nogle af "Sweeney Toods" mest markante kvaliteter.

    Orkesterunderlagt sang
    Samtidig skal man dog være i stand til at kapere, at skuespillerne bryder ud i orkesterunderlagt sang snart sagt hvert andet øjeblik, og denne "effekt" er, uanset hvordan man vender og drejer den, anstrengt i et medie som filmen.

    Unikt filmisk univers
    Men netop i et helt unikt filmisk univers, som Tim Burton er enestående til at skabe, er der markant bedre udfoldelsesmuligheder selv for en syngende flok skuespillere. Således går man som tilskuer næsten med på idéen: Det stærkt dramatiserede og teatralske i at lade handlingen udspille sig gennem sang.

    Kunstnerisk virkemiddel
    Det bliver i Burtons optik et langt mere kunstnerisk raffineret virkemiddel, snarere end blot en prætentiøs og overfladisk distance, som de fleste musicals - skåret ind til benet - er. I filmens start erfarer vi, at hovedpersonen er blevet forrådt og frarøvet sin kone for selv at havne bag lås og slå.
     

    Visuelt bombardement

    Nu, flere år senere, vender han tilbage til byen for at få hævn. Han åbner en salon for at genoptage sit gamle erhverv som barber. Med kniven i hånden kan han tage en grufuld hævn. Filmen er ikke kun en vinder i kraft af sit uimodståelige visuelle bombardement og en række stærkt spillende skuespillere.

    Livgivende barsk ironi
    Fantastisk er også den livgivende barske ironi, der er gennemgående i filmen. Det bliver ekstremt blodigt, og det er uhyggeligt mørkt, men hævnsagaen er fortalt med et hjerteligt glimt i øjet.
     

    Distance fra det bestialske

    Her fungerer musikken jo også som en art distance fra det bestialske. Kan man flette fingre med dét faktum, at musikken er filmens omdrejningspunkt, kan man ikke undlade at lade sig føre med.



    Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2007, USA, Storbritannien, Musical, Drama, Gyser, Seriemordere, 116 min.

    Dansk titel: Sweeney Todd
    Instr: Tim Burton Prod: John Logan, Laurie MacDonald, Walter Parkes, Richard D. Zanuck Manus: John Logan Foto: Dariusz Wolski Klip: Chris Lebenzon Mus: Stephen Sondheim
    Priser
    • AA - Bedste scenografi
    • AAN - Bedste kostumedesign
    • AAN - Bedste skuespiller (Depp)
    • GG - Bedste film
    • GG - Bedste skuespiller (Depp)
    • GG-N - Bedste instruktør