Quel maledetto treno blindato (1978)

  En gruppe amerikanske soldater på flugt under 2. verdenskrig forsøger at nå grænsen til Schweiz, men de må forholde sig meget direkte til fjenden.


  RAFFINERET KRIGSHUMOR

  Dette aparte komiske filmbillede på 2. verdenskrig er den direkte inspirationskilde til Quentin Tarantinos film Inglourious Basterds (2009) og har som følge heraf opnået ekstraordinær popularitet.

  Egne spidsfindigheder
  Den italiensk producerede spaghetti-krigsfilm har sine egne spidsfindigheder, der gør den underholdende langt ud over det åbenlyse B-filmspræg.

  Tæppebombende ujævnhed
  Blandt andet er persongalleriet farverigt ud over den normale standardpalet, og med dét glimt i øjet og den ekstreme skævhed, er det nemt at se gennem fingre med både den miserable synkronisering og handlingens noget tæppebombende ujævnhed.
   

  Chance for at flygte

  En gruppe amerikanske soldater får under en transport chancen for at undslippe deres fangenskab og planægger nu at nå grænsen til Schweiz. Men der går ikke længe, før de bliver konfronteret med nazisterne, og de bliver nødt til at iklæde sig fjendens uniformer i forsøget på at klare skærene.
   

  En broget flok

  Den brogede flok kommer snart helt tæt på nazistiske topfolk, der er ved at krydse landet i et langt tog - komplet med destruktivt isenkram om bord. Amerikanerne kan nu opnå heltestatus, hvis de både formår at ødelægge de grumme våben og gøre en ende på de væmmelige nazister..

  Yderst energisk
  Filmens udtryk er fuld af energi. Dette mærker man allerede under opening credits, der med sine bevægelige rød-blå pangfarver sætter stemningen. Sidenhen dominerer de nævnte farverige personer billedet, men også begivenhederne omkring dem er langt fra gennemsnitlige.

  En ambitiøs affære
  Særligt bliver det oprigtigt spændende, da amerikanerne kommer om bord på toget. Her mærker man også, at filmen rent faktisk har et budget. På trods af det udprægede B-films-præg er både handling og kulisse nemlig en ambitiøs affære. Man forstår godt Tarantinos fascination.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1978, Italien, Komedie, Action, Krig, 99 min.

  Dansk titel: Æreløse slyngler
  Instr: Enzo G. Castellari Prod: Roberto Sbarigia Manus: Sandro Continenza m.fl. Foto: Giovanni Bergamini Klip: Gianfranco Amicucci Mus: Francesco De Masi