Sharkwater (2006)

  En dedikeret biolog og hajforkæmper går i krig til fordel for de truede hajer, og det er ikke en helt ufarlig mission.


  TANDLØS HAJFORKAMP

  At servere en mulig naturkatastrofe for det brede publikum er en hårfin kunst, som forkæmperen og instruktøren Rob Stewart eksemplarisk ikke mestrer.

  Fortiet krise
  "Sharkwater" er hans indspark i en overvejende fortiet og fortrængt krise for de vigtige og fredsommelige hajer, der bliver slagtet for finnernes skyld, og i øvrigt er generelt forhadte på baggrund af mediernes tåbelige klapjagt.

  Springende og poleret
  Dokumentarfilmen er først og fremmest en fiasko, fordi den overhovedet ikke evner at formidle det barske budskab. I stedet formidler Stewart sin egen kække og popsmarte tilgang til tilværelsen gennem stemningsunderbyggende musak, springende klip og poleret undervandsfotografering.

  Jævnt uudholdeligt
  Naturligvis kan man blive klogere på tallene bag krisen: Altså hvor mange hajer, der bliver myrdet - og hvor i verden. Men selve indpakningen er jævnt uudholdelig.

  Musak ud over det hele
  Hver gang filmen slynger sig om hajernes grundlæggende fredeligt stemte sindelag, høres sprøde dur-toner i kædedansens og omfavnelsens lejer, mens de barske blodsudgydelser betingelsesløst akkompagneres af sørgemarcher og "gregoriansk sang", hvor vokalen knækker over for at understrege alvoren. Hatten af for ildsjæle som Stewart. Men vi var helst hans formidling foruden.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2006, Canada, Dokumentar, 89 min.

  Dansk titel: Sharkwater
  Instr: Rob Stewart Prod: Brian Stewart, Rob Stewart Manus: Rob Stewart Foto: Rob Stewart Klip: Michael Clarke, Rik Morden, Rob Stewart, Jeremy Stuart Mus: Jeff Rona
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation