Gå med fred Jamil (2008)

  En muslimsk mand i København må grueligt meget igennem i forsøget på at holde skindet på næsen i interne æreskampe.


  FORMØRKET MØRKT

  Der er smidt store kævler i ovnen i dette formørkede filmunivers om københavnske muslimers op- og i særdeleshed nedture.

  Orientalsk filmmusik
  Kævlerne brænder lifligt, til orientalsk filmmusik, i mørk filtrerede billedtoner, og - når det spidser særligt til - i slow motion.
   

  Samvittighedskvaler

  Libaneseren Jamil har dræbt en muslimsk 'konkurrent' på Nørrebros gader og oplever nu pres og samvittighedskvaler på både sin egen og kernefamiliens krop. Det udvikler sig i stigende grad blodigt, samtidig med at det psykiske pres næsten får Jamils hoved til at eksplodere.

  Smøres tykt på
  Som nævnt smøres der tykt på i ønsket om at male et formørket mørkt portrætbillede af Nørrebros interne muslimske kampe.

  Særdeles påtaget stil
  Stilen er overordnet betragtet særdeles påtaget. Hele den konstant mørke filtrering i kombination med musak og mildt sagt ujævnt skuespil gør filmoplevelsen grov og vanskelig.

  Diskutabel metode
  Herudover er det en diskutabel metode til 'fremmelse' af den fler-kulturelle stemning at lade protagonisterne veksle kækt mellem arabisk og dansk, sådan efter smag og behag - og ofte i samme sætning.

  Tung og tynget film
  Bestemt en tung og tynget film, hvis barske budskaber begraves fuldstændigt i den overdramatiserende stil og indpakning.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, Danmark, Action, Drama, 90 min.

  Dansk titel: Gå med fred Jamil - Ma salama Jamil
  Instr: Omar Shargawi Prod: Meta Louise Foldager Manus: Mogens Rukov, Omar Shargawi Foto: Aske Alexander Foss Klip: Anders Refn, Per Sandholt, Henrik Thiesen Mus: Anders Christensen, Lasse Mosegaard Jensen
  Priser
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste skuespiller (Salim)
  • RB-N - Bedste fotografering
  • RB-N - Bedste scenografi