Birdy (1984)

  Efter traumatiske oplevelser i Vietnam vender en ung mand sig indad mod en drømmeforestilling om, at han er en fugl. En ven prøver at hjælpe.


  BUDSKAB MED VINGER

  Dette atypiske drama er sofistikeret underholdning, samtidig med at det rører ved en række menneskelige følelser på en elskeligt universel måde.

  Vellykket film
  Instruktør Alan Parker har fat i den lange ende i sin filmatisering af William Whartons roman. Tilgangen er indholdstyngde frem for overfladebehandling, og som helhed betragtet er "Birdy" en vellykket film.
   

  Fred og fordragelighed

  Inden Vietnam-krigen lever det atypiske vennepar Al og Birdy i rimelig fred og fordragelighed. Al har accepteret Birdys meget usædvanlige fascination af fugle. Birdy går op i de vingede næbdyr med liv og sjæl, og han er i dén grad ét med fuglene, at han selv efterhånden har en forestilling om at kunne flyve.

  Traumatiseret
  Så kommer krigen, og hjemvendt fra denne er Birdy dybt traumatiseret. Han er havnet på en psykiatrisk anstalt og er ikke til at nå for hverken psykiater eller sygeplejersker.

  Krigstraume/fuglepsykose
  Derfor sender den sammenbidte psykiater bud efter Al, som han mener har en chance for at nå ind bag Birdys dybe krigstraume/fuglepsykose. Men det bliver selv for den gamle ven en meget svær opgave.

  Uheldig slagside
  Filmen har en uheldig slagside i sin fortælleteknik, hvor man pludselig kastes mellem de enkelte lag i historien. Ikke så meget selve det faktum, at filmen udspiller sig gennem flere niveauer, men mere at Parker forfalder til ekstremt støjende intermezzi eller drømmesekvenser, hvor musikken pumper.

  Stor autoritet
  Bortset fra dette noget generende element må "Birdy" siges at være en fascinerende film, hvis aparte tematik formidles med stor autoritet af særligt Matthew Modine.

  Tidløst livsbekræftende
  Stemningen er tidløst livsbekræftende, komprimeret omkring den ind imellem håbløse historie. Budskabet får vinger. Ud over de nævnte musikalsk-visuelle 'udfald' er filmen beundringsværdigt rolig, og mange af de subtile stemninger får lov at stå alene.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1984, USA, Psykologisk drama, Krigsdrama, Dyr på film, 120 min.

  Dansk titel: Birdy
  Instr: Alan Parker Prod: Alan Marshall Manus: Sandy Kroopf, Jack Behr Baseret på: roman af William Wharton Foto: Michael Seresin Klip: Gerry Hambling Mus: Peter Gabriel
  Priser
  • CAN - Grand Prize of the jury
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering