En ganske snill mann (2010)

  Efter 12 år bag tremmer, kommer en mand ud til en frihed, der kan være svær at håndtere.


  HJERTELIG HUMOR

  Her har man chancen for at opleve den danske manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson sat i scene med norsk charme og komisk underspil. Således gør Fupz’ manuskript sig ganske pænt i "En ganske snill mann". Vi slipper nemlig både for Paprika Steen og Ole Christian Auteurhat Madsen.

  Ingen risiko for krukkeri
  Det er nu ikke den eneste grund til, at filmen er en helt og aldeles hjertelig oplevelse. Lagt i hænderne på instruktør Hans Petter Moland forsvinder enhver risiko for krukkeri og flødebolle-fortællestil.

  Ingen for form overdrivelser
  De aparte begivenheder og deres tilsvarende personer er ikke underkastet nogen form for overdrivelser til at fremme forståelsen. Det er op til tilskueren selv at danne sig et helhedsbillede.
   

  Tilbage til friheden

  Efter 12 år i fængsel vender Ulrik tilbage til friheden. Her forventer hans gamle "venner", at han tager umiddelbar hævn over den mand, der i sin tid fik ham fængslet. Men Ulrik har andre planer med friheden end hævn. Han vil gerne falde til ro og lægge fortiden bag sig. En plan han får meget svært ved at føre ud i livet, omgivet af tåber og sørgelige eksistenser.

  Prisværdigt underspillet
  Filmen underfundige humor er prisværdigt underspillet. Der er ikke lagt op til, at man skal klaske sig på lårene af grin i enhver scene. En bestemt type tilskuer vil nu alligevel givet skraldgrine non stop - men ham om dét.

  Aparte univers
  Man bliver revet med af det aparte mørke norske univers, som stakkels Ulrik ikke kan undgå at blive ufrivilligt midtpunkt i.

  Neddæmpet
  At den grove og overdrevne humor fungerer så godt, som den gør, skyldes først og fremmest det neddæmpede univers omkring Ulrik, som Moland har opbygget.

  Mange fine detaljer
  Fortællestilen er på intet tidspunkt ude i at hverken imponere eller overraske. Filmens force ligger i de mange fine detaljer, fra locations til skuespillets mange gyldne øjeblikke.

  Jackpot
  Hér er der jackpot over stort set hele linjen. Moland har flere gange tidligere brugt Stellan Skarsgård i sine film, og i denne når samarbejdet endnu et højdepunkt. Også Bjørn Flobergs "gangster"-Jensen er et sprødt portræt, ligesom både Gard B. Eidsvold og Jorunn Kjelsby bidrager til komediens store gennemslagskraft.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, Norge, Komedie, Krimi, Drama, 105 min.

  Dansk titel: En ganske rar mand
  Instr: Hans Petter Moland Prod: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae Manus: Kim Fupz Aakeson Foto: Philip Øgaard Klip: Jens Christian Fodstad Mus: Halfdan E
  Priser
  • BERLIN - Reader Jury of the "Berliner Morgenpost"
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear