Life Is Sweet (1990)

  En broget forstadsfamilie kæmper for at holde sammen på sig selv og hinanden i en tilværelse, de ikke rigtigt kan finde ud af.


  FORFJAMSKEDE SKÆBNER

  En raffineret indgang til hjertesorger og sociale problemer er ofte humoren, men få kan som Mike Leigh vende livet på vrangen og samtidig gøre det til sit komiske svendestykke.

  Aparte & akavet
  "Life Is Sweet" er dén film, du aldrig troede, du skulle se. Det er en aparte og akavet men samtidig underfundig og livsklog forstadskomedie, der ikke serverer sine pointer på et sølvfad.

  Tykt understreget komik
  Det er således med åben mund og polypper at man modtager de mellemmenneskelige budskaber, for komikken er så tykt understreget, at man næsten føler, det er for langt ude.
   

  I en forstad til London

  I en forstad til London lever en lille familie på far, mor og to halvvoksne piger. Det er ikke de dybe følelser og den gode kontakt, der præger deres samvær. Både mor og far er overflademennesker, der praktiserer en dødbringende kunstig latter efter snart sagt alt, hvad de har sagt.
   

  Famler sig frem

  De har begge meget svært ved at finde ind til kernen i noget som helst. Således passerer den ene datters svære bulimi-problemer hen over hovedet på dem. Familien famler sig frem, som var det i blinde, og måske findes der alligevel en lille åbning, der kan bedre hele situationen?

  Hysterisk dialog
  Dialogniveauet er næsten hele filmen igennem, hvad man kan kalde hysterisk. Der snakkes non stop og i et hæsblæsende tempo.
   

  Følelsesforstyrrede væsner

  Dette tjener yderligere til at tegne et billede af familien som en samling overfladiske og følelsesforstyrrede væsner, og det fungerer ganske effektivt: det er ikke det letteste i verden, at fatte sympati for de fire skøre kugler.

  Kaos i perspektiv
  Ikke desto mindre sniger Mike Leigh alligevel behændigt en art forståelse mellem mor og datter ind hen imod slutningen, således at det kaotiske samvær bliver sat lidt i perspektiv.

  Nationalt selvironisk
  "Life Is Sweet" er en forunderlig komisk fabel, der med tyk pensel maler et gigantisk maleri af hvileløse, grænseløse og formålsløse briter. Maleriet er nationalt selvironisk og fuld af små skøre detaljer, der gør det værd at studere en ekstra gang. Det markante musikalske tema, der ledsager store dele af filmen, har en sart bittersødme over sig.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Storbritannien, Komedie, Drama, 103 min.

  Dansk titel: Life Is Sweet
  Instr: Mike Leigh Prod: Simon Channing Williams Manus: Mike Leigh Foto: Dick Pope Klip: Jon Gregory Mus: Rachel Portman
  Priser
  • BD - Bedste europæiske film