10,000 B.C. (2008)

  Langt, langt tilbage i tiden kæmper en mand mod sabeltigre og onde fjender for at få sin elskede tilbage og møde sin skæbne.


  EVENTYRLIGT

  Lettere kikset og generelt overdramatiseret serveres dette episke drama fra en tid, hvor overlevelsesinstinktet stadig skulle tages bogstaveligt. Men hvor fortællestilen er både klæbrig og som oftest vammel, fascinerer alligevel den universelt smukke historie, der er formet i professionelt overbevisende tekniske rammer.

  Voldsom opgave
  Omtrent 10.000 år fvt. kommer den unge helt D’Leh på en voldsom opgave, da grumme og morderiske fjender dræber hans kære og tager hans udkårne med sig. Sammen med en gruppe af sine egne drager han mod ukendt land for at redde kæresten og fuldbringe den skæbne, som profetien har tilsagt ham. Undervejs udfordres de af fortidens drabelige kæmpedyr, men den største kamp kommer til at udspille sig mellem mennesker, hvor også de første legender fødes.

  Stort og episk
  Det lyder jo stort og episk – og er det også. Det er en film, der vil det brede format og de store følelser og som lykkes ganske fortræffeligt med formidlingen. Resultatet er en eventyrlig og næsten religiøs filmoplevelse, idet dramaet på liv, død, kærlighed og venskab roterer om kernen af det eksistentielle og selvopretholdelsen.

  Flotte naturscenerier
  Problemet for troværdigheden og kvaliteten af filmen er ærgerligt nok, at folkene bag har haft behov for at smøre mere end almindeligt tykt på. Ikke så meget på det visuelle, hvor flotte naturscenerier og veludført computeranimation sørger for et stærkt udtryk.

   

  Ofte ekstremistisk

  Men både på lydsiden og i enkelte kameratekniske overdrivelser (særligt slow motion) bliver filmen som oftest ekstremistisk kvalt. Det er heller ikke altid verdens mest følte skuespil, der præger billedet, men det betyder alligevel ikke så meget i det store billede, som filmen jo alt andet lige er. Et stort og episk drama, der bringer os effektivt tilbage, hvor de rigtige kampe udkæmpedes.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, USA, Historie, Eventyr, Action, Dyr på film, 109 min.

  Dansk titel: 10,000 B.C.
  Instr: Roland Emmerich Prod: Roland Emmerich, Mark Gordon, Michael Wimer Manus: Roland Emmerich, Harald Kloser Foto: Ueli Steiger Klip: Alexander Berner Mus: Harald Kloser, Thomas Wander