Snabba cash (2010)

  Ved siden af studierne er en ung mand dybt begravet i den svenske narkokriminalitet, og det kan næsten kun ende galt.


  HURTIGT FIX

  Den dansk-svenske instruktør Daniél Espinosa fik med denne hårdkogte narkobande-thriller en adgangsbillet til at filme i Hollywood, og når man kender amerikanernes præferencer for filmsprog, forstår man godt, hvad de er faldet for.
   

  Narkokarteller og hvidvask

  "Snabba cash" fortæller historien om den matematikstuderende Johan, blandt venner kaldet ’JW’, der mener at have fundet en god fidus ved at være hjernen bag større planer om narkokarteller og hvidvask af penge blandt hårdkogte kriminelle.

  Med livet som indsats
  Men JW kommer snart op mod langt mere, end han kan overskue i den evige kriminelle stressfaktor, der oftest er sat på spidsen med livet som indsats. Samtidig har han fundet sit livs kærlighed, og dobbeltlivet bliver for meget for ham. Men da han ønsker at bakke ud af kriminaliteten, er det for længst for sent.
   

  Fingeren på den kriminelle puls

  Espinosa fortæller den højspændte historie professionelt og med fingeren på den kriminelle puls. De fleste scener er præget af en stor styrke i beskrivelsen af netop narkohandel, etniske grupperinger, had, vold og stressfaktor.

  Overdramatiseret
  Men når dét er sagt, er "Snabba cash" også alt for overdramatiseret. Ind imellem grænsende til det ufrivilligt komiske, plastres der på med vaks kameraføring, hurtige klip, spektakulær lyssætning og - ikke mindst - stemningsdikterende filmmusik.

  Heksekedel
  Denne unødvendigt overdrevne heksekedel kvæler, snarere end forstærker det fortættet nedbøjende univers, som filmen udspiller sig i. Og niveauet af stemningsforstærker påvirker også de fleste skuespillere, der ser sig nødsaget til at følge med overdrevets strøm.
   

  Vold, guns og blod

  Der er vold, guns, blod og narko nok til at tilfredsstille selv den mest hårdkogte genrefetichist, og dansk-jugoslaviske Dejan Cukic gør en acceptabel figur som ultra-sammenbidt bagmand.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2010, Sverige, Action, Krimi, Drama, 124 min.

  Dansk titel: Snabba cash
  Instr: Daniél Espinosa Prod: Fredrik Wikström Manus: Maria Karlsson Baseret på: roman af Jens Lapidus Foto: Aril Wretblad Klip: Theis Schmidt Mus: Jon Ekstrand
  Priser
  • GULDB - Bedste skuespiller (Kinnaman)
  • GULDB - Bedste fotografering
  • GULDB - Bedste Casting Director (Jeanette Klintberg)