Monsters (2010)

    Mexico er invaderet af hærgende kæmpevæsner fra det ydre rum, og landet er afspærret fra den øvrige verden i en særlig zone. Et ungt par trodser grænserne.


    MONSTRØS UHYGGE

    Alene filmens noget popsmarte titel giver anledning til en vis skepsis, men "Monsters" er faktisk slet ikke så ringe endda. I et relativt enkelt setup og med en klamsvedt nerve serveres en historie om urinstinkter, kamp for overlevelse og troen på kærligheden midt mellem gigantiske monstre.

    Mexico afspærret
    En amerikansk fotograf melder sig til at følge en turist hjem til USA fra Sydamerika. Men rejsen er nødt til at gå gennem det afspærrede Mexico. I det mellemamerikanske land har kæmpemonstre fra det ydre rum nemlig slået sig ned, og myndighederne har afspærret landet i en stærk militærstyret zone.

    En farefuld rejse
    Det siger sig selv, at rejsen til fods bliver farefuld, men måske er der alligevel en mening med galskaben? Det fornemmer man i hvert fald i filmens lettere poetiske morale.
     

    Urklassiske chokeffekter

    Chokeffekterne er urklassiske. Der bygges op med overflod af strygermusik og opspærrede angstøjne. Men ind imellem er der alligevel en række lys i mørket, bogstavelig talt i og med at monstrene afsløres om natten, når lynet glimter i det fjerne.

    Gysene fungerer
    Der er meget ved filmens klichémættede opbygning, man sagtens kunne have været foruden, men grundlæggende fungerer gysene, alvoren og den store trussel på eksistensen ganske flot. Samtidig hjælper en flot og stemningsmættet fotografering af den vilde natur med til, at illusionen holder i størstedelen af filmens spilletid.



    Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2010, Storbritannien, Science Fiction, Thriller, Gyser, 94 min.

    Dansk titel: Monsters
    Instr: Gareth Edwards Prod: Allan Niblo, James Richardson Manus: Gareth Edwards Foto: Gareth Edwards Klip: Colin Goudie Mus: Jon Hopkins