Open Secret (2011)

  Dokumentaristen Steve Lickteig søger efter svar på, hvorfor han gennem næsten 20 år var den eneste, der ikke vidste, at hans søster i virkeligheden var hans mor.


  SAMMENBIDT VANVID

  Kansas. Meget langt ude på landet, faktisk længere ude end hvor kragerne vender. Her er Steve Lickteig vokset op i lykkelig uvidenhed om, at hans storesøster i virkeligheden er hans mor. Det mest vanvittige er, at samtlige omkring ham, inklusive skolekammeraterne, har kendt til ’den lille hemmelighed’ og er lykkedes med at holde den skjult gennem to årtier.

  Familien på klingen
  Som voksen forsøger Steve nu at grave lidt i fortiden ved at gå sin nærmeste familie på klingen: hvorfor i alverden har det været så magtpåliggende at holde sandheden skjult for ham?
   

  Fascinerende

  Dokumentarfilmen er fascinerende alene på grund af sit fuldkommen håbløst sammenbidte vanvid - og skræmmende fordi den dissekerer den ultimativt småtbegavede landlige isolation i skikkelse af Steves familie, ikke mindst hans adoptivforældre, der i virkeligheden er hans bedsteforældre.

  Absurd scenarie
  Scenariet er absurd og komplet perspektivløst, og man får oprigtigt ondt af den velmenende og livsduelige Steve, hvis familie i dén grad emmer af had, svigt og selvforsynende sygelig stædighed.
   

  Total forkrampethed

  Filmen vil ikke andet end male netop dette portræt, og Steve Lickteig lykkes flot i formidlingen af en families totale forkrampethed - uden den mindste chance for opblødning trods ihærdige forsøg.

  Chokerende indsigt
  Der er ikke mange overflødige virkemidler; dokumentaren er en ærlig og chokerende indsigt, hvis meningsløse alvor kryber under huden slet og ret som følge af virkelighedens skurke, særligt de krybende uhyggelige bedsteforældre, der ellers ihærdigt forsøger at agere normale og kærlige, hvad de bestemt ikke er. En familieskæbne uden lige i en mindeværdigt ægte og ærlig formidling.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2011, USA, Dokumentar, Biografi, 70 min.

  Dansk titel: Mit liv var en løgn
  Instr: Steve Lickteig Prod: Charlotte Stoudt Manus: Steve Lickteig, Bret Sigler, Charlotte Stoudt Foto: Laura Kissel Klip: Bret Sigler Mus: Robin Hilton
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation