Anonyma - Eine Frau in Berlin (2008)

  Da russerne endelig indtager Berlin i 1945, føler de også, at de lokale kvinder er til fri afbenyttelse.


  (KRIGS)-LIDERLIGHED

  Forfatterinden til de dagbogsoptegnelser, som denne film er baseret på, ønskede at forblive anonym, og det gjorde hun sikkert også klogt i, da mange tyske kvinder ved bogudgivelsen i 1959 følte sig slemt forargede. Da russerne i 1945 endelig nåede Berlin, og nazisterne var meget tæt på at bukke under, følte befrierne, at der var frit valg på alle hylder blandt de stedlige kvinder.


  Tvangsindlagt til sengegymnastik
  Med udgangspunkt i en anonym blondine beskriver filmen, hvorledes en lille gruppe tyske kvinder blev tvangsindlagt til sengegymnastik på samlebånd, så de mange russiske soldater kunne få stillet deres ekstraordinære liderlighed.

  Ensformigt uforløst
  Det mest interessante ved denne noget ujævne film er krigsscenariet fra Berlin, hvor talrige ruiner og døende skudvekslinger former en nogenlunde troværdig kulisse. Ikke desto mindre bliver også det sammenstyrtende murværk blot en brik i en ensformigt uforløst historie, der kredser uendeligt meget om et tvangsseksuelt emne uden saft og kraft.

   

  Følelsesmæssigt dilemma

  Den anonyme kvinde havner ganske vist i et følelsesmæssigt dilemma undervejs, da hun småforelsker sig i en russisk befalende, men denne problematik er ligesom alle andre i filmen svøbt i utallige lag af plump melodramatisering, tydeligst i den svulstige filmmusik. Selv de mange voldtægter ledsages af fuldt orkester! Der er ingen, der siger, det skal være kedeligt..  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, Tyskland, Polen, Krigsdrama, Historie, 131 min.

  Dansk titel: En kvinde i Berlin
  Instr: Max Färberböck Prod: Günter Rohrbach Manus: Max Färberböck, Catharina Schuchmann Baseret på: roman af Anonyma Foto: Benedict Neuenfels Klip: Ewa J. Lind Mus: Zbigniew Preisner
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation