Ill Met By Moonlight (1957)

  En lille gruppe allierede soldater bortfører en tysk general på Kreta og må sno sig for ikke at blive opdaget af tyskernes storstilede eftersøgning.


  EN FARCE

  Baseret på virkelige og virkeligt dramatiske hændelser under Anden Verdenskrig er det et skam, at Powell/Pressburgers filmatisering mere end noget andet er en rendyrket farce. Håbet var ellers lysegrønt, at filmen ville håndtere de højspændte begivenheder med en anelse mere testosteron og meget mindre fesen festlighed.

  Tyskerne som dumme statister
  En lille gruppe allierede soldater under ledelse af major Patrick Lee planlægger en snedig operation, der skal få tyskerne til at ligne dumme statister. På den tysk besatte Kreta kidnapper de således en tysk general og driver gæk med tyskerne, der ellers sætter en storstilet eftersøgning i gang til lands, til vands og i luften.

  Komisk farceagtigt
  De sine steder fine on location-optagelser på Kreta højner oplevelsen noget, ligesom det er fornøjeligt at se veloplagte skuespillere folde sig ud i den komisk farceagtige historie.
   

  Røvere & soldater

  Men det ændrer ikke ved, at den grundlæggende hyperventilerende morskab fyrer den ene vits af efter den anden. Huhej, hvor har de det sjovt med fester, interne jokes og sprogbarrierer! Nåja, for resten må vi også hellere lege røvere og soldater ind imellem, nu hvor vi faktisk er i krig.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1957, Storbritannien, Krig, Action, 93 min.

  Dansk titel: Nat over Kreta (Night Ambush)
  Instr: Michael Powell, Emeric Pressburger Prod: Michael Powell, Emeric Pressburger Manus: Michael Powell, Emeric Pressburger Baseret på: bog af W. Stanley Moss Foto: Christopher Challis Klip: Arthur Stevens Mus: Mikis Theodorakis