16 Blocks (2006)

  En totalt udrangeret New York-betjent sættes til at transportere en fange, kun for at blive midtpunkt i blodige og intrigante stridigheder.


  KASTANJER I ILDEN

  Ligefrem og hæsblæsende actionfilm, iscenesat af den 76-årige veteran Richard Donner. "16 blocks" leverer smidig og velkoreograferet action i et genretypisk plot, der ikke lader mange klichéer ubrugt. Bruce Willis' ligblege, halte og drikfældige New York-betjent Jack Mosley får tildelt den tilsyneladende enkle opgave at transportere en fange 16 blokke fra fængslet til en retssal.

  Grumme bagmænd på lur
  Men hurtigt bliver det klart, at grumme bagmænd ligger på lur. Set fra deres vinkel må fangen for alt i verden stoppes, før han når retten. Han ligger nemlig inde med viden, der kan gøre livet særdeles surt for en række politifolk. Så det er med hurtigt at vågne op til dåd for Jack: Snart er han omringet af hele den hårdt bevæbnede politistyrke, og i selskab med en ikke alt for kvik (og non-stop-snakkende) fange må hovedet holdes koldt.

  Politi-korruptions-tema
  Den lovlig tyndslidte politi-korruptions-hovedtematik er ikke filmens stærkeste kort. Filmen er langt mere interessant i sin detaljeringsgrad, når særligt Jack Mosleys person skal formidles. Her yder Bruce Willis især i filmens første halve time en fremragende præstation som askegrå, deprimeret og tilsyneladende levende død midt i New Yorks hektiske puls.

  Øretæveindbydende
  Mos Def leverer en møghamrende irriterende præstation som den snotdumme fange. Man får personligt lyst til at lukke munden på ham, og det må vel siges at bunde i en fin indsats, ligegyldig hvor øretæveindbydende han synes. David Morse yder fint som ligeglad og tyggegummityggende ekskollega til Jack. Et helt igennem usympatisk portræt, der ind imellem slår fine gnister i samspillet med Willis.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2006, USA, Action, Krimi, Biler på film, 105 min.

  Dansk titel: 16 Blocks (Sixteen Blocks)
  Instr: Richard Donner Prod: Randall Emmett, Avi Lerner, Arnold Rifkin, John Thompson, Jim Van Wyck Manus: Richard Wenk Foto: Glen MacPherson Klip: Steven Mirkovich Mus: Klaus Badelt