The Grey (2011)

  En gruppe oliearbejdere overlever et flystyrt i den canadiske vildmark, kun for at møde en endnu større udfordring i en flok glubske ulve.


  KLICHÉCHOKOLADE

  Klassisk intimiderende og højdramatisk rå og velfungerende thriller, der grænser til det oprigtigt hårrejsende gys.
   

  Dyppet i mørk chokolade

  "The Grey" er dyppet i 86 % velsmagende klichéchokolade og rummer flere usandsynligheder end reelle overraskelser - men det er en film på naturens præmisser, en kamp på instinkter for sårede mænd med en handlekraftig alfahan.

  Dramatiseret wildlife
  Dramatiseret wildlife i et kuldegysende smukt og nådesløst afsondret himmelsk helvede: det står hurtigt klart, at de få mænd, der har overlevet det vanvittige flystyrt midt i ødemarken snart skal falde for glubske ulve, én efter én.

  Hvem bliver den næste?
  Heri finder vi også filmens største kliché: hvem bliver den næste, der bliver trukket med ind i skovtykningen af gruppe lovligt special effects-overpelsede ulve? Men uanset hvor velkendt dette tema måtte være, er det stadig en uhyggeligt effektiv måde at holde sit publikum fanget på.

  Mandsmod
  Selv de mest torskedumme oliearbejdere kan blive tvunget til at finde sammenholdsgenet frem. I sne til hofterne og med istapper i skægget er det snart en tvingende nødvendighed at lægge de dumsmarte bemærkninger på hylden og i stedet fokusere på lillemor og krøltoppen derhjemme for at holde mandsmodet oppe.

  Mandebrøl & ulvehyl
  Spørgsmålet er bare, om ikke det er for sent. Det skal nemlig vise sig, at mændene befinder sig midt i ulvenes territorium, og så langt fra civilisationen som det næsten er muligt, hjælper ingen kære mor, når mandebrøl blandes med ulvehyl.

  I dette set up kan man blive slemt skuffet, hvis man forventer aggressivt intellektuel garniture. "The Grey" er og bliver en actionthriller på mandehørmens og naturens præmisser, og det er netop dette mix, der gør filmen effektfuld.

  Pinlighederne glemmes
  Nok er man ikke bleg for at grine ad de sine steder jammerligt koreograferede ulveangreb og en ligeså ujævn sminkning af de mandlige protagonister, men når mand møder ulv er de fleste pinligheder alligevel glemt.
   

  Velvalgte stemninger

  Der er en hel del musik, når scenerne spidses til - men der er samtidig velvalgt meget stemning på naturens egne præmisser: Barske snestorme, susen i træerne, ulvehyl i det fjerne, flodens brusen.

  Hudløst møde
  I bund og grund er "The Grey" et hårrejsende, kuldegysende og kompromisløst hudløst møde med naturens kræfter. Og i takt med udtyndingen af mænd kan filmen heller ikke undsige sig et vist rørende aspekt. Action i chokoladedyp.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2011, USA, Action, Eventyr, Drama, Dyr på film, 117 min.

  Dansk titel: The Grey
  Instr: Joe Carnahan Prod: Joe Carnahan, Jules Daly, Mickey Liddell, Ridley Scott Manus: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers Baseret på: novelle af Ian Mackenzie Jeffers Foto: Masanobu Takayanagi Klip: Roger Barton, Jason Hellmann Mus: Marc Streitenfeld