Rommel (2012)

  Hitlers krigsstrateg og feltmarskal var folkehelt til det sidste, men i det skjulte stillede Hitler ham et ultimatum, der kostede hans liv.


  KRIGSHISTORISK GLØD

  Velspillet krigshistorisk præcision. Historien om Nazitysklands markante general og senere feltmarskal, Erwin Rommel, er lærerigt dramatisk.

  Et lys i krigsmørket
  Han var folkehelt og et lys i krigsmørket for de fleste tyskere under 2. verdenskrig. Hitler havde fuld tillid til ham, og særligt efter de store triumfer i Nordafrika, hvoraf han fik tilnavnet ’Ørkenræven’, var Rommel dén krigsstrateg, der blev lyttet til. Men sent i krigen blev Rommel, i hvert fald teoretisk, blandet ind i Stauffenbergs attentatforsøg mod Hitler, og han får valget mellem at begå selvmord eller blive retsforfulgt.

  Krigslykken vendt
  Filmen omhandler de sidste syv måneder af Rommels liv, på et tidspunkt hvor krigslykken for længst er vendt for nazisterne, og hvor feltmarskalens rolle primært består i at tale Hitler efter munden og opretholde et falsk billede af et Tyskland på sejrskurs.

  Stålsat folkehelt
  Tv-filmen lykkes flot i portrætteringen af Rommel som den stålsatte folkehelt, hvis tillid til Adolf Hitler så småt begynder at slå revner hen imod slutningen af krigen. Her er Ulrich Tukurs præstation i titelrollen stærk og præcis. De små og store dæmoner holdes i skak af en gigantisk viljestyrke.
   

  Krigen i baggrunden

  Krigen udspiller sig mest i baggrunden: Filmen er mere interesseret i at give et billede af Rommel som person, hans forhold til Hitler, de højt dekorerede kolleger og - i fine strejf - til konen og sønnen.

  Stærk slutscene
  Filmens stærkeste scener finder vi i slutningen, hvor det absurde ultimatum om selvmord eller retssag tvinger Rommel til at tage afsked med sin kone og søn - med udsigt til en statsmandsbegravelse. Afskedsscenen er rørende og oprigtig - ikke mindst som følge af det begavede fravalg af filmmusik.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2012, Tyskland, Frankrig, Østrig, Biografi, Krigsdrama, Action, 120 min.

  Dansk titel: Last Days of Rommel, The (tv)
  Instr: Niki Stein Prod: Nico Hofmann, Ariane Krampe, Jürgen Schuster, Sascha Schwingel Manus: Niki Stein Foto: Arthur W. Ahrwieler Klip: Corina Dietz Mus: Jacki Engelken, Ulrik Spies