It Follows (2014)

    Efter at have været i nærkontakt med en smækker ung mand, begynder en ung kvinde at opleve, at ubehagelige mennesker af forskellig observans forfølger hende.


    FORFØLGELSESVANVID

    Kapow!-kapable gys serveres her med ekstra sukker på toppen af manuskriptforfatter og instruktør David Robert Mitchell: "It Follows" er heldigvis meget mere end blot endnu en mystificerende overnaturlig fortælling. Det er en gyser, der både kender sine muligheder – og sin besøgelsestid.

     

    En særlig tilstand

    Den unge kvinde Jay er den lidt sårbare type, der bl.a. skal tage tilløb, før hun giver den gas med sin kæreste på bagsædet af amerikanerbilen. Det skulle hun vist alligevel ikke have gjort, for snart viser det sig, at kæresten har bragt en særlig tilstand videre til Jay. En tilstand, hvor hun bliver forfulgt af ubehagelige mennesker af yderst ubehagelig observans... og kun hun kan se dem!

     

    Penible situationer

    Det skaber en række penible situationer, når hun er sammen med vennerne, der dog er yderst beredvillige til at hjælpe hende. Først skal de lige ud over det punkt, hvor forestillinger glider over i virkelighed, så de kan anerkende, at Jays syner ikke er det rene vanvid.

     

    Brænder igennem

    "It Follows" har formlen og formen til at brænde igennem som en gyser af de helt særlige. Først og fremmest er de overnaturlige vinklinger ikke overforfalt (bl.a. er lange sekvenser fortryllende helt fritaget for underlægningsmusik.) Langt det meste af det introverte vanvidgys er det således overladt til tilskueren selv at fortolke på.

     

    Blændende doseret

    Og det kommer der en blændende doseret, raffineret spillet og til tider mindblowing filmoplevelse ud af. For i grænselandet mellem fantasi og virkelighed ligger der en lang række muligheder, til- og fravalg, som Mitchell i dén grad evner at omfavne.

     

    Den helt store oplevelse

    Maika Monroe er den helt store oplevelse i rollen som den trængte Jay, for hvem verden er godt i gang med at ramle. Men også Keir Gilchrist funkler som den altid beredvillige ven, Paul, der også har et godt øje til den smukke Jay.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2014, USA, Thriller, Gyser, Mystik, Biler på film, 100 min.

    Dansk titel: It Follows
    Instr: David Robert Mitchell Prod: Rebecca Green, Laura D. Smith Ireland, David Kaplan, David Robert Mitchell, Erik Rommesmo Manus: David Robert Mitchell Foto: Mike Gioulakis Klip: Julio C. Perez IV Mus: Disasterpeace
    Priser
    • CAN-N - Critics Week Grand Prize-nominering