A pásztor (2019)

  En ældre ungarsk fårehyrde bor alene på sin gård under 2. verdenskrig, da nazisterne kommer på besøg.


  HALVGJORT LYRISK KRIGSDRAMA

  Der er mørk terror i luften lige fra begyndelsen i dette ungarske krigsdrama: En ældre fårhyrde bor alene på sin øde beliggende gård. Året er 1944, og han har angivelig mistet sin datter til tyske soldater et par år forinden.

   

  Der bliver ikke set gennem fingre

  Måske er det derfor, han er villig til at løbe en risiko og skjuler flere jøder. Men en dag kommer den lokale SS-mand og hans håndlangere forbi, og de har ikke tænkt sig at se gennem fingre med eventuelle ugerninger.

   

  Velment og visuelt lavmælt

  "The Shepherd" er en velment og visuelt lavmælt antikrigsfilm, der har sine forcer i udvalgte sekvenser. Desværre er ca. halvdelen, hvis ikke mere, af filmen decideret undermineret af Arthur Valentin Grósz' "minimalistiske kammermusikunderlægning" – en killer af svære dimensioner.

   

  Magiske øjeblikke

  Ovennævnte forcer opstår da netop også i de sekvenser, der er helt fritaget for musikken. Med en evigt truende torden i det fjerne og vindens susen i vintertræerne opstår der hér magiske øjeblikke, og det opleves, hvad filmen kunne have været i en mere stringent modig iscenesættelse.

   

  Tænding i det underspillede

  Allerbedst er den lange scene, hvor SS-manden sidder til bords med den modvillige fårehyrde: Her er der virkelig tænding i det underspillede, hvor ondskaben (Ákos Horváth) møder den sagesløse fårehyrde (Miklós B. Székely), mens han endnu måske tror, han kan gå fri.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2019, Ungarn, Drama, Krigsdrama, 91 min.

  Dansk titel: The Shepherd
  Instr: László Illés Prod: Jon Vangdal Aamaas, Kevin Greene, László Illés, Roy McClurg Jr. Manus: László Illés Foto: Gergely Tóth Mus: Arthur Valentin Grósz
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation