Stranizza d'amuri (2023)

    Da teenagerne Gianni og Nino forelsker sig i 70'ernes Sicilien, venter der dem et lokalsamfund præget af dybt had.


    BITTERSØDMENS EFTERSMAG

    Baseret på virkelige hændelser – desværre – fortælles her en siciliansk sommerhistorie med mere end blot almindeligt bittersøde undertoner. For i det herrens år 1970 var der bestemt ikke mange sicilianere (her var de fleste “af den gamle skole”), der kunne blot tænke tanken til ende, at nogen i lokalsamfundet kunne være homoseksuelle.
     

    Nødt til at træde i karakter

    Og var man forælder til en teenager, der formodedes at have sådane tilbøjeligheder, var man “nødt til” at træde i karakter (gradbøj selv dette) for at udrydde djævelskabet en gang for alle.
     

    Næsten fuldbyrdet troværdigt

    Det er denne kulisse, teenagedrengene Gianni og Nino forelsker sig i. Som dén universelle kærlighedshormonelle proces, dette er, lykkes instruktør Giuseppe Fiorello meget fint og hjerteligt med at gengive alt fra den første uskyldige øjenkontakt over berøringen af endnu uskæggede kinder... til kysset. Smukt er det, og tilmed næsten fuldbyrdet troværdigt, fordi filmen er så dygtig til at genskabe tids-, teenage- og sommerbilledet autentisk og uopstillet.

     

    Øjenlynende oprigtigt

    Her er det selvsagt af væsentlig betydning, at de unge mænd spiller så øjenlynende oprigtigt, så selv den mest hårdføre modstander af “begrebet” homofili måske ufrivilligt tvinges til at trække på smilebåndet... Og dog, indrømmet: Dette er desværre nok for optimistisk, selv i dag, hvor bl.a. netop den italienske regering er “ubegejstret” over den ikke-klassiske familiekonstellation.
     

    Ubehagelige drejninger

    Kender man forhistorien til filmen på forhånd, falder de ubehagelige drejninger undervejs muligvis mindre ekstreme, men under alle omstændigheder er håndteringen af det virkelige livs tårevædede vanvid ikke decideret sublimt gengivet.
     

    Fabelagtig sommerstemning

    Det ødelægger dog ikke den fabelagtige skønne sommerstemning, der omfavnes af tilsvarende skønne teenagedrenge, som det er svært ikke at blive bare lidt forelsket i. En lidt for rundhåndet anvendelse af feel good-sukret musik (inklusive et par “melankolske” sange) gør kun filmen en bjørnetjeneste.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Italien, Drama, Biografi, Romantik, Teenagere, Homoseksuelt tema, Børn på film, 134 min.

    Dansk titel: Fireworks
    Instr: Giuseppe Fiorello Prod: Riccardo Di Pasquale, Eleonora Pratelli Manus: Andrea Cedrola, Giuseppe Fiorello Foto: Ramiro Civita Klip: Federica Forcesi Mus: Daniele Bonaviri, Giovanni Caccamo, Leonardo Milani
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation