Stigmata (1999)

  En overfrisk ung frisørkvinde rammes af såkaldt stigmata, hvor hun påføres samme lidelser som Jesus. En katolsk præst er på sagen.


  YNK I SLOWMOTION

  Der er en høj underholdningsværdi i at betragte dette udtalt patetiske religionsgys, som det er flettet rundt om Patricia Arquettes overfriske festtroldepige, Frankie Paige. Ingen overdrivelse forbliver uvendt i forsøget på at få "Stigmata" ud over stepperne, og det udvikler sig hurtigt til ynk i slowmotion.

   

  En brat ende

  Frisøsen Frankie lever det søde liv med venindefnidder, fester og stramrøvede mænd på skibsbriksen. Men alt dette får en brat ende, da hun helt ud af det blå rammes af svære lidelser: Hun får virtuelle megasøm hamret gennem hænderne og piskes, så blodet springer på de efterhånden ufrivilligt blottede rygstykker.

   

  Samme lidelser som Jesus

  Det vækker den katolske kirkes interesse, for meget tyder på, at Frankie er ramt af såkaldte stigmata, og således påføres selvsamme lidelser, som Jesus i sin tid måtte gennemleve på korset. Det bliver Gabriel Byrnes omrejsende præst, Andrew Kiernan, der kommer på sagen, og han bliver bekræftet i alle sine teser... og samtidig lidt fristet af Frankie, når hun lige har overskud mellem anfaldene til at flirte.

   

  Gennemført grim

  Det er alligevel sjældent, en film er "gennemført" grim i sin visuelle stil, som det er tilfældet med "Stigmata". Outreret latterlige visuelle effekter stykkes sammen efter et tilfældighedsprincip, der hopper og springer på virkningen af blinkende lygter og – ikke mindst – slowmotion.

   

  Så sveden sprøjter

  Læg hertil en nærmest konstant voldtagende underlægningsmusik, der pumper, så sveden sprøjter. Spillet er heller ikke decideret funklende, dog lykkes det Gabriel Byrne med sin vanlige rolige tilgang at forme en troværdig præstekarakter. Når "Stigmata" en sjælden gang er mere rolig, opnås der flere smukke stemninger i Jeffrey J. Kimballs ambitiøse fotografering.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Mystik, Gyser, 103 min.

  Dansk titel: Stigmata
  Instr: Rupert Wainwright Prod: Frank Mancuso Jr. Manus: Tom Lazarus, Rick Ramage Foto: Jeffrey L. Kimball Klip: Michael J. Duthie, Michael R. Miller Mus: Elia Cmiral, Billy Corgan