The Poughkeepsie Tapes (2007)

  Efterforskere finder flere hundrede videokassetter, som en seriemorder har optaget sine ugerninger på gennem årene. Dem får vi mange smagsprøver på.


  GRYNEDE HÅRREJS

  Denne forfriskende skæve vinkling på seriemordergenren var egentlig tiltænkt amerikansk biografdistriubtion, men nåede af uransaglige årsager aldrig lærredet. Det er da også en meget smal film med udelukkende mindre kendte skuespillere og med et visuelt snit, der kræver sin tilskuer: Halvdelen, hvis ikke mere, af herlighederne er "ultraslidte VHS-optagelser".

   

  En seriemorders "værk"

  Da politiets efterforskere ransager en forladt villa i Poughkeepsie, New York, finder de flere hundrede nummererede videokassetter. Det viser sig, at de indeholder systematiske optagelser af en seriemorders "værk" – fra kidnapning, over ekstrem sadistisk vold til selve de bestialske mord. Intet bliver vi sparet for, for morderen havde altid sit videokamera med sig.

   

  "Dramatiseret dokumentar"

  Filmen er konstrueret som en slags "dramatiseret dokumentar", det vil sige med interviews med fagpersoner, politifolk og pårørende. Men "The Poughkeepsie Tapes" er ren fiktion, hvori genreblandingen faktisk fungerer virkelig godt og ikke uden humor – det ubarmhjertige til trods.

   

  Genrekonglomerisk forfriskende

  Instruktør og manusforfatter John Erick Dowdle er fuldt ud bevidst om sin films potentiale, der er formet af det genrekonglomerisk forfriskende. Gryn, hop, dans og uskarphed bliver en central medspiller i uhyggens aparte spring, der hele tiden grænser mellem "virkelighed" og fiktion.

   

  Drevet rundt i manegen

  Det er en fornøjelse at lade sig drive rundt i manegen mellem ubehjælpsomme, såkaldte found footage-optagelser. Intet er hér givet på forhånd, og i takt med at alvoren og sadismen i dén grad tiltager i gengivelserne af bevismaterialet, tabes også underkæben: Det er råt og grænseoverskridende, og kun så meget stærkere af VHS-kvaliteten.

   

  Slagtet for rullende kamera

  Seriemorderen Edward Carver ser vi aldrig ansigtet på, men han filmer ofte sig selv med maske, kappe og andre rekvisitter, mens han tvinger sine kvindelige ofre til at sige og gøre dybt ubehagelige ting – inden de ganske givet bliver slagtet for rullende kamera. 

   

  Endeløs række af ugerninger

  Den lange rolleliste byder på fine præstationer, især blandt ofrene på VHS, men også i de knivskarpe interviewseancer, hvor alle eksperterne forsøger at gøre sig kloge på Carvers endeløse række af ugerninger. Underlægningsmusikken udgør ikke en decideret kvælningsfaktor.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024