Själö (2020)

    En lille klippeø i Østersøen har gennem århundreder huset et hospital, der bl.a. burede såkaldte "sindssyge" kvinder inde.


    LYRISK-POETISK HISTORIETIME

    Betagende, grænsende til det hypnotiserende dokumentarisme: Lotta Petronellas portræt af Østersø-skærgårdsøen Själö emmer af det lyriske og poetiske og er i flere henseender dramatiseret, så der af og til går en smule fiktion i den.

     

    Uønskede mennesker

    Hospitalet på Själö har gennem flere århundreder dannet rammet om forskellige uønskede mennesker, herunder de spedalske og såkaldt "sindssyge" kvinder – for til sidst at ende som forblæst forskningsstation med alle de gamle skæbner summende omkring i korridorerne.

     

    Fortidens små og store synder

    Det er bl.a. dette møde – nutidens institutionskulisse som fomidler af fortidens små og meget store synder – som dokumentaren sætter i svingninger. Her agerer oplæsninger af hidtil bortgemte breve fra nogle af de indsatte kvinder vidnesbyrd på indespærringens hverdag.

     

    Markant narrativt greb

    Men det primære og tilsvarende markante narrative greb er stilhedens, eller rettere den dramatiserede stilhed: Et svulstigt og ind imellem alt for vulgært lyddesign følges af moderniserede "klagesange" i underlægningsmusikken. Her havde man hellere set et fokus, hvor øens egen natur og de gamle bygningers tomhed og historie agerede lydkulisse.

     

    Virkningsfuld "hypnose"

    "Hypnosen" er dog virkningsfuld i de lange indstillinger og kamerature gennem ø og institution, suppleret af instruktørens egen messende, finlands-svenske fortællerstemme, der ikke lader nogen auteur-sten uvendt.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Finland, Dokumentar, Historie, Fængselsfilm, 78 min.

    Dansk titel: Själö: Island of Souls
    Instr: Lotta Petronella Prod: Johanna Tarvainen, Ilona Tolmunen Manus: Seppo Parkkinen, Lotta Petronella Foto: Kerttu Hakkarainen Klip: Matti Näränen Mus: Lau Nau
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CPH - NORDIC:DOX Award - Honorable Mention
    • CPH - NORDIC:DOX Award