The Honeymoon Killers (1970)

    En overvægtig sygeplejerske danner par med en kvindebedårer. Han gifter sig med sagesløse kvinder, der ikke ved, at parret har særdeles skumle bagtanker.


    GRYNET-GRIMT JERNGREB

    Spektakulært og grænsesøgende giver denne krimi mange af sine genrekolleger baghjul. Udråbt af flere entusiaster som en af alle tiders bedste amerikanske kriminalfilm former "The Honeymoon Killers" sig yderst uortodokst og er som sådan en evig kilde til inspiration og overraskelse.

     

    Svært ved at finde melodien

    Den overvægtige og svært humørsyge sygeplejerske Martha Beck har svært ved at finde melodien i tilværelsen. Hun lader sig modvilligt overtale til at reflektere på en kontaktannonce, og snart er hun fyr og flamme i mødet med den varmblodede kvindebedårer Ray Fernandez.

     

    Forholdet kommer med en pris

    Men forholdet kommer med en pris. Ray ernærer sig nemlig som ægteskabsfusker: Han korresponderer med ugifte kvinder, lover dem guld og grønne skove, forfører dem, gifter sig med dem – og franarrer dem alt. Det er ikke en livsstil, Martha er vild med. Men hun går med til det, så længe hun deltager som "Rays søster" på de ufine dates. Efterhånden tager eskapaderne og hermed også jalousien overhånd, og Martha og Ray begynder at slå deres ofre ihjel. 

     

    Grynet-grim æstetik

    Med sin særlige grynet-grimme, sort/hvide æstetik ejer dette filmepos en helt egen fascinationskraft. Der er ikke glas og ramme om parrets ugerninger, til gengæld er der  meget iboende nerve og puls, at filmoplevelsen synes uudslukkeligt original.

     

    Dybt raffineret spil

    Spillet er dybt raffineret, særligt mellem Shirley Stoler og Tony Lo Bianco, men også i birollerne er der en vild og nuanceret udstråling: De kvindelige ofre er på hver deres måde svært naive, og det kommer nærmest sjæleruskende flot til udtryk hos Mary Jane Higby, Doris Robert og Marilyn Chris.

     

    Ætsende

    Bagved de ætsende begivenheder er der som regel stille. Her er intet smart lydbillede, og underlægningsmusikken er begrænset til en markant og diminutiv anvendelse af kendte Gustav Mahler-strofer.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1970, USA, Krimi, Drama, Seriemordere, 107 min.

    Dansk titel: Brudedrab
    Instr: Leonard Kastle Prod: Warren Steibel Manus: Leonard Kastle Foto: Oliver Wood Klip: Richard Brophy, Stanley Warnow Mus: [Gustav Mahler]