Svart krabba (2022)

    Seks soldater sendes i et postapokalyptisk Sverige over isen på skøjter med en vigtig pakke, der måske kan redde verden.


    OVERTÆNDT NONSENS

    Denne potentielle svenske Netflix-blockbuster snubler ret tidligt over sin egen utroværdighed – og det er ærgerligt i en grundlæggende spændende og alternativ præmis, der er den, der lokker tilskueren fra start.

     

    Spænd skøjterne!

    Noomi Rapaces Caroline Edh må spænde skøjterne sammen med fem andre soldater. Sammen skal de forsøge at levere en vigtig pakke ved at glide hen over det tilfrosne skærgårdshav ud for Stockholm i en uspecificeret postapokalyptisk fremtid.

     

    Farlige intriger

    Og det er ikke ufarligt. Verden er i "krig", og snigskytter – og våger i isen – gør turen betændt. Og så er der jo også alle intrigerne, dem må vi ikke glemme. De kan også blive decideret dødsensfarlige, hvis de får lov til at gro i den lille gruppe.

     

    En vis portion friskhed

    "Svart krabba" ejer en vis portion friskhed og fornyelse i starten, men den holder ikke længe. Snart skøjteglider filmen ligeså sikkert mod en afgrund af utroværdigt serveret postapokalyptisk action. Det er ikke et manus i balance, ganske enkelt – og det smitter tydeligt af på skuespillet, der aldrig kommer i gear.

     

    Eminent støjende

    Således opleves filmen som både alt for lang, utroværdig og eminent støjende: Underlægningsmusikken af "Dead People" er kvælende fra ende til anden – en støj, som end ikke de interessante (mørke)stemninger i det visuelle udtryk kan penetrere.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Sverige, Action, Drama, Eventyr, 114 min.

    Dansk titel: Sort krabbe
    Instr: Adam Berg Prod: Malin Idevall, Mattias Montero Manus: Adam Berg, Pelle Rådström Baseret på: roman af Jerker Virdborg Foto: Jonas Alarik Klip: Kristofer Nordin Mus: Dead People
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation