Hytti nro 6 (2021)

    En arkæologistuderende kvinde tager bumletoget fra Moskva mod Murmansk og deler ufrivilligt kupé med en russisk alkoholiker.


    (INDRE) KAOS GENNEM RUSLAND

    Den finske instruktør Juho Kuosmanen debuterede med den alternativt sammenstrikkede og stilsikre Den bedste dag i Olli Mäkis liv (2016).
     

    Kantslibning og fortællelyst

    Med “Sovekupe nr. 6” er han tilbage — og reelt i endnu finere form: Med kantslibning og fortællelyst. I hvert fald er der ikke meget, der skurrer i hisrorien om den arkæologistuderende finne Seidi, der efter et studieophold (og en udvidet lesbisk flirt) i Moskva, beslutter sig for at tage en “mindre” omvej via Murmansk hjem til Finland. Ikke mindst for at se nogle historisk-arkæologisk interessante petroglyffer i det svært ufremkommelige vintervejr.
     

    Bittersødme og humor

    Filmen tager sig dejligt god tid til at fortælle sin intime historie. Og tid er der nok af ombord på bumletoget fra Moskva til Murmansk. Mødet mellem kvinden og hendes tvungne “cellekammerat”, en svært alkoholiseret – og ikke videre indsigtsfuld – minearbejder på vej på arbejde nordpå, er skildret med lige dele bittersøde og humor.
     

    Eksotisk russisk autenticitet

    Selve togrejsen bidrager med masser af eksotisk russisk autenticitet. Rejsen er lang, pladsen er trang, og det kræver sin mand m/k at udholde de mange prøvelser, som rejsen afstedkommer.
     

    Beskidt renhed

    Vi får lov at nyde historien i dens egen beskidte renhed, ikke mindst fordi fortællingen er helt fritaget for underlægningsmusik. I stedet står togets egne lyde stærkt og troværdigt – ind imellem anvendes lydene tilmed kreativt forstærket som lyddesign, der former mørke, hemmelighedsfulde stemninger.
     

    (U)moderne Rusland på skinner

    Spillet mellem de to to (hen ad vejen) kupé-kammerater funkler, og humoren er heldigvis svær at komme uden om. Den afvæbner mange situationer i historien, men bliver aldrig lalleglad. Vi får skønne billeder af et moderne (nutidigt) Rusland, der slet ikke er så moderne endda.
     

    Troværdigt smertefuldt

    Kvindens forhold til litteraturprofessoren tilbage i Moskva lever på rejsen alene via betalingstelefoner under ophold på diverse stationer, og disse samtaler er troværdigt smertefulde, idet det er tydeligt at mærke (i hvert fald for os), at karrierekvinden hjemme i Moskva overhovedet ikke længere er interesseret i sin finske flirt – hende har hun allerede parkeret i Finland.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Finland, Drama, Tog på film, Homoseksuelt tema, 107 min.

    Dansk titel: Compartment Number 6
    Instr: Juho Kuosmanen Prod: Emilia Haukka, Jussi Rantamäki Manus: Andris Feldmanis, Juho Kuosmanen, Livia Ulman Baseret på: roman af Rosa Liksom Foto: Jani-Petteri Passi Klip: Jussi Rautaniemi
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN - Prize of the Ecumenical Jury
    • CAN - Grand Prix
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering