Hollow Man (2000)

  Da en videnskabsmand bruger sig selv som usynligheds-forsøgsperson, transformeres han til en morderisk psykopat.


  DET USYNLIGE VANVID

  Tænk på alle de muligheder, der opstod, hvis du kunne gøre dig helt usynlig! Denne ligning er sekundær for Kevin Bacons videnskabsmand Sebastian Caine. Han er allermest interesseret i videnskabens anerkendelse, og derfor gør han sig selv til testperson med et usynlighedsserum.

   

  En dum beslutning

  Men det er en dum beslutning, for med stoffet i årerne bliver Caine ikke alene komplet gakgak, han bliver også seriøst morderisk - og her har han tilmed den fordel, at han let kan snige sig ind på sine ofre.

   

  Klinger hult

  RoboCop (1987) og Total Recall (1990)-instruktør Paul Verhoeven skruer hér lige vel rigeligt op for effekthysteriet: "Hollow Man" klinger hurtigt hult og skal meget langt frem mod det fede elevatorskakts-klimaks, før der kommer bare en anelse bid i den science fiction-mystiske action.

   

  Imponerende effekter

  De Oscar-nominerede visuelle effekter er dog imponerende og holder stadig her mere end 20 år efter. Mere problematisk er plottets på én gang hysteriske og uengagerende virvar af ekstreme ind- og udviklinger.

   

  Potentialet glider mellem fingrene

  Her føler man ikke, at usynligheds-tematikken er udnyttet særlig godt. Der er mere gods gemt i den universelt spændende drøm om at kunne gemme sig for verden - i Verhoevens iscenesættelse glider potentialet mellem fingrene.

   

  Støjende

  Jerry Goldsmiths underlægning er (ladt alene) meget interessant, men musikken er alt for flittigt anvendt gennem hele filmen, hvilket tilfører endnu en støjkilde til en i forvejen ekstremt støjende oplevelse - både på lyd- og billedsiden.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2000, USA, Science Fiction, Action, Gyser, 112 min.

  Dansk titel: Hollow Man
  Instr: Paul Verhoeven Prod: Alan Marshall, Douglas Wick Manus: Andrew W. Marlowe Foto: Jost Vacano Klip: Mark Goldblatt Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter