The Ripper (2020)

    Sidst i 1970'erne hærger en kvinde-seriemorder det nordlige England, og politiet er over talrige år på helt bar bund.


    KVINDEMORD PÅ STRIBE

    Mange gange overgår virkeligheden fantasien - selv for erfarne politiopdagere. Det var i sandhed tilfældet, da det nordlige England sidst i 1970'erne oplevede en bølge af mord på kvinder, der vakte mindelser om 1800-tallets berømte Jack the Ripper.

     

    The Yorkshire Ripper

    Derfor fik 70'er-morderen også tilnavnet The Yorkshire Ripper, og der var rigelig tid til at sole sig i dén titel. Det tog nemlig mange år, før politiet - ved et rent tilfælde - fik fat på den åleglatte seriemorder, der udadtil velsagtens næsten lignede svigermors drøm.

     

    Dygtigt og grundigt

    Dokumentar-miniserien i fire afsnit formidler dygtigt og grundigt virkelighedens mareridt: Både det helt konkrete, at en enkelt mand kan slippe af sted med 13 kvindemord over mere end 5 år uden at blive pågrebet.

     

    Samfunds-farcer

    Men også alle de medfølgende samfunds-farcer, bl.a. det faktum, at politiet gentagne gange hoppede på limpinde, som de skulle have holdt sig meget langt fra. Og feministerne kom i dén grad på banen, fordi politifolkene alle var mænd og indirekte kom til at diktere, hvordan kvinderne skulle begå sig for at undgå at blive slagtet.

     

    Unødvendigt sitrende

    Man savner ro i formidlingen, der ofte er unødvendigt sitrende med masser af hurtige, springende klip og tilhørende "smarte" lydeffekter og svulstig underlægningsmusik. Det tager dog ikke wauw- og fascinationskraften fra den dybt fascinerende historie.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Storbritannien, Dokumentar, Krimi, Seriemordere, 195 min.

    Dansk titel: The Ripper
    Instr: Jesse Vile, Ellena Wood Foto: Stefano Ferrari, Matthias Pilz Klip: Gideon Gold Mus: Roger Goula
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation