Storia di B. - La scomparsa di mia madre (2019)

    Den tidligere italienske topmodel Benedetta Barzini går (med nogen modvilje) med til at lade sin søn filme sig som 76-årig.


    SKØNHEDENS FRONTFIGUR

    Personligt, nærgående og filterløst portræt af en mor – set af en søn, der altid har filmet sin mor som en hobby. Den tidligere italienske topmodel Benedetta Barzini går (med nogen modvilje) med til at lade sin søn filme sig som 76-årig.

     

    Skønhedens frontfigur

    Dokumentaren er sønnen Beniaminos sidste blik på morens fortid og nutid, da hun for længst har vendt erhvervet som skønhed foran kameraet bag sig. Barzini arbejde som ung sammen med bl.a. Salvador Dalí, Andy Warhol og Richard Avedon, blev siden skuespiller og herefter radikal feminist og marxist.

     

    Fint balanceret

    De generelt fint balancerede sekvenser i nutiden perspektiveres med tilbageblik (ofte sort/hvide skøn-billeder af model-tiden). Det er tydeligt, at moren ikke har lyst til at blive filmet, men sønnen insisterer, og det er først og fremmest denne energi, der bærer portrætfilmen: Den modvillige hovedperson og hendes mange luner.

     

    Effekten af at blive set

    Det bredere perspektiv og budskab bunder i Barzinis ønske om at slippe ud af kameraets magt og dets evindelige søgen efter (kvindelig) skønhed. I fine samtaler med sønnen diskuterer hun effekten af at blive set og fotograferet gennem et langt liv.

     

    Skønhed perspektiveret

    Nomineret til DOX Award og Grand Jury Prize på Sundance. Fin dokumentar til perspektivering af modelliv, skønhed, mor-søn-forhold og det moderne samfunds kvindesyn.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, Italien, Dokumentar, Biografi, 94 min.

    Dansk titel: The Disappearance of My Mother
    Instr: Beniamino Barrese Prod: Filippo Macelloni Manus: Beniamino Barrese Foto: Beniamino Barrese Klip: Valentina Cicogna Mus: Aaron Cupples
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering