Antboy (2013)

  En 12-årig dreng bliver bidt af en myre og får superhelteevner, som han også får hårdt brug for, da en superskurk kidnapper en pige.


  UD AF TUEN

  Sammenhængende film:
  Antboy (2013)
  Antboy: Den røde furies hævn (2014)

  Instruktør Ask Hasselbalch spillefilmsdebuterer her med intet mindre end Danmarks første superheltefilm - og så endda for børn. Og børn er da også på alle måder det bærende element i en film, der med beskedne 76 minutters spilletid aldrig rigtig kommer i omdrejninger.
   

  Bidt af en magisk myre
  12 årige Pelle er en ganske almindelig skoledreng, lidt lille af vækst og ofte overset. Men en dag bliver Pelle bidt af en magisk myre, og inden længe springer han ud af tuen som fuldbyrdet myredreng - en superhelt.

  Superheltenørd til fingerspidserne
  Til at udnytte dette fuldt ud får han uvurderlig hjælp af klassekammeraten Wilhelm, der er tegneserie- og superheltenørd til fingerspidserne. De to finder et image til myredrengen, heraf navnet Antboy, en fiks superheltedragt og tilhørende ’myrekasket’.

  Prekær situation
  Så mangler der bare nogle ulykker og katastrofer, hvor Antboy kan træde i karakter, og efter en masse småepisoder, der har sikret helten stor popularitet, opstår en rigtig prekær situation, da superskurken Loppen kidnapper en pige fra Pelles klasse - og oven i købet en, han er lun på.

  Charmerende potentiale
  "Antboy" har helt sikkert det charmerende potentiale, og man forstår til fulde filmens succes blandt det rette publikum; de lidt større børn. Men i filmoplevelsen opstår der en række vitamin- og mineralmangler, der blandt andet skyldes, at handlingen reelt skydes af sted med lynets hastighed uden nogen form for for- eller eftertanke.

  Humoristisk distance
  Så meget desto mere vægt på nedslagspunkterne: Den herligt koreograferede børneaction fungerer med lige dele humoristisk distance og rå vægt på special effects. Filmens to stars, Oscar Dietz og Samuel Ting Graf, står godt til hinanden i deres bevidst gennemgående uniformer. I det hele taget udstråler alle børnespillerne en mærkbar entusiasme for det appellerende projekt.

  Skarp birolle
  De voksne ser man ikke meget til. Nicolas Bro er udmærket klam som blodsugende loppeskurk, mens Thomas Voss bidrager med filmens skarpeste lille birolle som militant gymnastiklærer.

  Glimt i barneøjet
  De farvestrålende tegneserie-intermezzi bidrager til filmens generelt spraglede udstråling. En højere grad af fordybelse ville have formet en stærkere filmoplevelse, men som "Antboy" foreligger hér, er den stadig en film med glimt i barneøjet.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, Danmark, Eventyr, Action, Familie, Fantasi, Børn på film, 77 min.

  Dansk titel: Antboy
  Instr: Ask Hasselbalch Prod: Birgitte Hald, Eva Jakobsen, Lea Løbger Manus: Anders Ølholm Baseret på: bøger af Kenneth Bøgh Andersen Foto: Niels Reedtz Johansen Klip: My Thordal Mus: Peter Peter
  Priser
  • RB - Bedste visuelle effekter
  • RB - Bedste børne- og ungdomsfilm
  • RB-N - Bedste kostumedesign
  • RB-N - Bedste make-up
  • RB-N - Bedste musik
  • RB-N - Publikumsprisen