At Close Range (1986)

  Teenageren Brad Jr. keder sig bravt. Da han genforenes med sin kriminelle far, sker der endelig noget, men også alt for meget.


  FARLIG FARMAND

  Her bydes der på rendyrket 80’er-drama tilført smægtende filmmusik og ekstraordinært trepunktsbelyste højtalje-jeans og prægtige manker.

  Betændt familiefejde
  "At Close Range" er en familiefejde af de mere betændte, og oven i købet baseret på virkelige hændelser: Teenageren Brad Jr. er småtræt af den kedsommelige hverdag, da han en dag genforenes med sin kriminelle far, der gerne tager Brad Jr. og hans bror i oplæring.

  Kriminel og psykopat
  Til at begynde med synes den kriminelle adspredelse tilforladelig for de to unge fyre, men snart begynder det at gå op for Brad Jr., at farmand er mere end bare kriminel - han er også psykopat. Historien udvikler sig således særdeles mentalt sprængfarligt med overbygning i mord og kynisme - herlig sukker til en god filmkage.

  Tilsigtet myrekryb
  Og Christopher Walken får da også det optimale ud af psykopatien i sit portræt af Brad Sr. - i en følt præstation, der i de bedste scener afføder det tilsigtede myrekryb. En anden vigtig formidler af historiens klamsvedige familieopgør er en ung Sean Penn, der (endnu uden voksenkrukkeriet) yder en markant præstation.

  Klassisk dramatik
  Filmen tager sit emne alvorligt og former en fortættet stemning med klassisk dramatiske virkemidler. Men der opstår efterhånden også en slagside mod det yderligtgående, hvor en række umotiverede spring flyver akavet let hen over centrale udviklinger.

  Skuespil og atmosfære
  "At Close Range" lever således højt på skuespillet og atmosfæren, men bidrager langt fra med stof til eftertanke. Bemærk en meget ung Kiefer Sutherland som medløberen Tim. Ørehænger-pophit af Madonna ledsager end credits.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1986, Drama, Krimi, Teenagere, 111 min.

  Dansk titel: For tæt på
  Instr: James Foley Prod: Don Guest, Elliott Lewitt Manus: Nicholas Kazan Foto: Juan Ruiz Anchia Klip: Howard E. Smith Mus: Patrick Leonard
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering