Michael Kohlhaas (2013)

  En uretfærdigt behandlet hestehandler tyr til selvtægt, da retten ikke vil kæmpe hans sag. Snart udspiller der sig en blodig fejde.


  HÆVN I ØDEMARKEN

  Med i det prestigefyldte kapløb om De gyldne Palmer i Cannes skulle man tro, at Arnaud des Pallières’ historiske drama var et potentielt mesterstykke.

  Forståeligt hævntørstig
  Og det er da også tændt op under sekstenhundredetalsbålet med en ilter Mads Mikkelsen i en forståeligt hævntørstig hovedrolle som hestehandleren, Michael Kohlhaas.

  Lavthængende skyer
  Men ilden flammer ikke så overbevisende. Filmen mangler ilt og drukner i sine mange udpenslede scener gennem lavthængende skyer over golde heder. Baseret på en novelle af Heinrich von Kleist fortæller filmen historien om den lykkelige Kohlhaas, der en dag bliver frygteligt snydt og oven i købet familiemæssigt decimeret.

  Blodet flyder
  Da retten ikke vil hjælpe, tyr Kohlhaas sammen med en sammentømret flok hjælpere til selvtægt, og blodet kan snart flyde på hedens sten.

  Historisk barsk
  Da hævnens time ankommer til filmens handling, blusser flammen og hermed troværdigheden for en stund op. Dramaet bliver vedkommende og forekommer fint sammenvævet med den historisk-barske kontekst.

  Bølger op og ned
  Det lykkes dog aldrig helt for Arnaud des Pallières at fastholde intensiteten i de rå begivenheder, og således bølger filmen op og ned i en generelt noget utilfredsstillende filmoplevelse. Mads Mikkelsens franske kan man ikke sætte en finger på, og skuespillet er faktisk pænt uden at prange; Bruno Ganz og David Kross er i god balance i mindre roller.

  Reel intensitet
  Ind imellem fritages de storslåede omgivelser for filmmusik, og naturens egne lyder får lov at træde i karakter. Det er også i disse scener, at filmens mest reelle intensitet opstår.

  Generende musik
  Men desværre er der som oftest en ledsagende brumme/tromme-musik, der virkelig evner at eliminere enhver mulighed for dybde og historisk vingesus.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2013, Frankrig, Tyskland, Historie, Drama, Biografi, Dyr på film, 122 min.

  Dansk titel: Michael Kohlhaas
  Instr: Arnaud des Pallières Prod: Serge Lalou Manus: Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières Baseret på: novelle af Heinrich von Kleist Foto: Jeanne Lapoirie Klip: Sandie Bompar, Arnaud des Pallières Mus: Martin Wheeler
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering