Undergångens arkitektur (1989)

  Nazismens anatomi skildres uden omsvøb.


  ÆRLIGT VANVID

  Den svenske dokumentarist Peter Cohen leverer her et usædvanligt ærligt portræt af nazismens storhedsvanvid. Med hovedfokus på styrets syn på arkitektur, kunst, film og litteratur gives et fascinerende indblik i nazismens anatomi, uden omsvøb.

  Arkivbilleder uden ledsagelse
  Cohens tilgang til det historiske stof er beundringsværdigt ukrukket. Rolf Arsenius' fortællerstemme er krumtappen, arkivbillederne leveres uden ledsagelse: Bearbejdelsen er begrænset til klipning og yderst diminutiv brug af musik.

  Nye sammenhænge
  Wagner er altid saftig underlægningsmusik i dokumentarer om nazismen, men i Peter Cohens kyndige hænder bliver det wagner'ske begreb "Leitmotif" dyrket i helt nye sammenhænge.

  Effektfuld virkning
  Operaforspillet er nemlig bearbejdet og nyindspillet til lejligheden, og hornet tuder filmen igennem sin ildevarslende klagesang uden orkestral forløsning. Senere i filmen udvikles samme horn i en dissonans med meget effektfuld virkning.

  Kunst og kultur i fokus
  For mange vil det dokumentariske stof indebære ny viden, i det Cohen fokuserer på nazismens syn på kunst og kultur snarere end giver et bredspektret billede af politik og magt.

  Indsigtsfuldt
  Men der er også plads til det store billede, og jødeforfølgelsen har fx sit eget stærke afsnit. Generelt er "Undergångens arkitektur" indsigtsfuld forskningsformidling, der har fingeren på det ærlige udtryks puls.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1989, Sverige, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, Biografi, 119 min.

  Dansk titel: Undergangens arkitektur
  Instr: Peter Cohen Prod: Peter Cohen Manus: Peter Cohen Mus: Sven Ahlin, Peter Cohen