Europa Report (2013)

  En flok astronauter og forskere er på vej til Jupiters måne, Europa. De mister forbindelsen til Jorden, bedst som de skal til at bestige iskloden.


  LANGT HJEMMEFRA

  Tematisk beslægtede film:

  Mission to Mars (2000)
  Moon (2009)
  Europa Report (2013)
  Gravity (2013)
  The Last Days on Mars (2013)
  The Martian (2015)

  En lille milliard kilometer hjemmefra er der dømt drama for viderekomne, da en flok astronauter og forskere lander på Jupiters måne, Europa: I en minimalistisk, men også lovligt kæk fortællestil føres vi ind i en verden, der nok fascinerer de fleste, men som efterhånden også er fortærsket.

  Grundforskningens overmod
  Kommunikationen med moder Jord er røget, men rumsonden lander alligevel på Europa. Fuld satsning, båret af grundforskningens overmod. Hvad Europa måtte byde på af hemmeligheder, er der ingen, der ved.

  Antydningens kunst
  Det meste af dramaet spiller på antydningens kunst, hvilket fungerer optimalt i de cirka fem sekvenser, der er virkelig gode. Her går det kosmiske drama op i en højere enhed: Liv, død og afmagt i den ufattelige evighed. Desværre er der alt for langt mellem snapsene i en film, der går mere op i sin egen kække form end i det højspændte indhold.

  Uelegant sammenblanding
  Sammenblandingen af tid og rum bliver for uelegant: Den megen direkte tale ind i kameraet, den heraf semi-dokumentariske stil og de mange kamera-benævnelser i højre hjørne af skærmen.

  Det obligatoriske rumgys
  Det er næsten obligatorisk, at et rumdrama skal have et vist islæt af gys og gru. ”Europa Report” er ingen undtagelse. Om end på antydningsplanet, men alligevel fremtrædende: Der er noget derude..

  Højdepunkt i intetheden
  Filmens højdepunkt opstår i mørket, da et uheldigt besætningsmedlem må ofre sit liv og langsomt glider ud i intetheden og ind i bevidstløsheden...  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, USA, Science Fiction, Mystik, 90 min.

  Dansk titel: Europa Report
  Instr: Sebastián Cordero Prod: Ben Browning Manus: Philip Gelatt Foto: Enrique Chediak Klip: Alex Kopit, Craig McKay, Livio Sanchez, Aaron Yanes Mus: Bear McCreary