Puberty Blues (1981)

  To teenagepiger forsøger at finde hoved og hale i identitet og kønsliv, mens de spiller op til de flotte surferfyre.


  BØLGENDE BITTERSØDME

  Med den temmelig sigende titel "Puberty Blues" forventer man purunge protagonister i en søgen efter identitet, kønsliv og mening med det hele. Men i hovedrollerne er der desværre teenagepiger, for hvem puberteten ligger i hvert fald 5 år tilbage, og det tager toppen af en ellers fin og virkelighedsnær filmtone.

   

  Hierarkier på stranden

  To piger kæmper med at finde sig selv. Det er ikke let af blive populær blandt uskrevne regler, særligt på de australske strande, hvor der hersker helt særlige hierarkier. En af de sikreste veje ind i varmen blandt de flotte surfer dudes og deres kvindelige tilskuere er at sprede ben.

   

  En særlig bollevogn

  Og surferne kører rundt i en helt særlig bollevogn, hvor madrassen allerede ligger klar med lilla lagner. Men det er stadig ikke helt let at forene fornuft, følelse og krop: Fyrene tænker kun på at kneppe (og surfe) og skeler absolut ikke til følelsesgnideri - i et fint portræt af total ubalance mellem kønnenes behov.

   

  En form for tilbageblik

  Piger må i hvert fald ikke surfe - det er ukvindeligt! Ligesom de heller ikke må gå på toilettet, når de ligger på stranden. Flere af disse betragtninger læses op af en af pigerne som en fortællerstemme; altså er "Puberty Blues" en form for tilbageblik på barn/ungdommen og dens mange bump.

   

  Flotte sommerstemninger

  Filmen er hyldet i flotte sommerstemninger, smukt indfanget af Bruce Beresfords hoffotograf Donald McAlpine. Og en række tidstypiske sange foldes ud på lydsiden (dog ikke som et overplastrende eller kvælende tæppe). Spillet er fint og nuanceret, men alderen er som nævnt et problem.

   

  Fin detaljerigdom

  Enkelte scener er kejtet eksekveret og fjerner meget af den ellers fine detajerigdom i pigernes op- og nedture mellem både håbløse fyre, snobbede og nedladende "veninder" og forældre, der ikke forstår dem.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1981, Australien, Drama, Teenagere, Coming of Age, 87 min.

  Dansk titel: Puberty Blues
  Instr: Bruce Beresford Prod: Margaret Kelly, Joan Long Manus: Margaret Kelly Baseret på: roman af Kathy Lette og Gabrielle Carey Foto: Donald McAlpine Klip: William M. Anderson, Jeanine Chiavlo Mus: Tim Finn, Les Gock
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation