Ford v Ferrari (2019)

  En bildesigner og en racerkører kan gøre det umulige for bilmærket Ford: Vippe Ferrari af pinden ved Le Mans-løbet i 1966.


  7000 RPM

  Denne films racerkørere filosoferer en del over de magiske 7000 omdrejninger i minuttet: Hvordan bil, asfalt og mind set smelter sammen med tiden, og alt går op i en højere enhed. For alle os, der elsker at lade motoren strække ud henover det røde felt, er "Ford v Ferrari" slet og ret en drømmefilm.

   

  Sprød cocktail

  Ikke uden humor og i en cocktail af adrenalin, testosteron og afsindig sprøde motorlyde folder det virkelige livs racerhistorie sig ud: Matt Damons bildesigner og ekskører Carroll Shelby får en opgave af bilproducenten Ford, som han ikke kan takke nej til.

   

  En maskine, der sparker mås

  Byg en bil, der kan vippe Ferrari af mesterskabspodiet - med lidt held til Le Mans-løbet i 1966, med andre ord en maskine, der sparker mås. Ford har aldrig tidligere prøvet kræfter med motorsporten, så der står meget på spil. Heldigvis kender Shelby den helt rigtige chauffør: Christian Bales Ken Miles.

   

  Meget fin balance

  I en meget fin balance mellem rendyrket benzin-direkte-i-årerne og lidt intriger i verdenen uden for asfaltbanen leverer "Ford v Ferrari" en af nyere tids bedste og mest elskelige bilfilm. Fremdriften giver sved i håndfladerne, klimaks er nærmere iboende end egentlig udløsende, bilerner indbyder til rat- og pedalgymnastik.

   

  Eminent doseret

  I dette veltimede og eminent doserede actiondrama er det en fornøjelse at se Matt Damon og Christian Bale i et finurligt og raffineret parløb, både på og uden for banen. Tracy Letts er det bedste birolleindspark i en flot park af stærke navne: Som Henry Ford II præsterer han både blændende arrogant og (i en særligt mindeværdig scene) overvældet.

   

  V8-lydæstetik

  Så betyder det i helheden mindre, at visse overdrivelser undervejs selvfølgelig fremmer forståelsen, og at musikken buldrer lidt vel rigeligt i baggrunden, hvor man havde ønsket set endnu mere alenestående V8-motorlyd som dén sublime reallyd, den udgør.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2019, USA, Drama, Biografi, Action, Biler på film, Teenagere, 152 min.

  Dansk titel: Le Mans '66
  Instr: James Mangold Prod: Peter Chernin m.fl. Manus: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller Foto: Phedon Papamichael Klip: Andrew Buckland m.fl. Mus: Marco Beltrami; Buck Sanders
  Priser
  • AA - Bedste klipning
  • AA - Bedste lydklipning
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste lydmix
  • GG-N - Bedste skuespiller (Bale)