Shallow Grave (1994)

  Tre unge mennesker finder deres nye roommate død og opdager samtidig en kuffert fuld af penge under sengen. De må skille sig af med liget for at beholde rigdommen. Hvad gør det ved deres venskab?


  OVERGEARET MORDTHRILLER

  Fuldstændig håbløst overstadig kriminal-thriller, der i lange perioder mest af alt syner af en fladpandet komedie om tre forskruede unge mennesker i Edinburgh. Men Danny Boyles "Shallow Grave" skal skam som udgangspunkt tages ganske alvorligt - det er bare svært, når tonen er så skinger og ind- og udviklingerne tilsvarende skingrende usandsynlige.

   

  Ydmygelser i høj kurs

  Tre unge venner søger en roommate til deres store lejlighed i Edinburgh, Skotland. De har en lang række "ansættelsessamtaler", hvor de ynder at ydmyge ansøgerne med gruppefotos og hånende bemærkninger. Men det lykkes dem alligevel at finde en gut, den noget ældre og lidt hemmelighedsfulde Hugo.

   

  En kuffert fuld af penge

  Inden længe er trekløveret nødt til at sparke døren til Hugos værelse ind: Her finder de ham liggende død på sengen, og under selvsamme er en stor kuffert fuld af penge! Wauw, nu ligger verden åben - for det er slet ikke inde i overvejelserne at gå til myndighederne. Tværtimod søsættes nu en kompromisløs plan, der bl.a. indebærer, at liget skal parteres og graves ned langt ude i skoven.

   

  Ikke meget tænding

  Der er absolut ikke meget tænding over "Shallow Grave", andet end nævnte overtænding - mest af alt er flammer, der slikker op ad hhv. Ewan McGregor, Kerry Fox og Christopher Eccleston. De er ikke til at styre, hverken før, under eller efter fundet af Hugos lig. Spørgsmålet er, om ikke der stikker mere under end det blotte tilfælde? Svaret får vi i det "spektakulære" klimaks.

   

  Sensationssøgende

  Spillet de tre unge imellem finder sin primære næring i de sensationssøgende replikker og tilsvarende begivenheder. Det er fra ende til anden mere kækt og pjattet, end det er reelt kriminal-spændende - og herlighederne er tilmed svøbt i en lind strøm af kedeligt pumpende underlægningsmusik.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1994, Storbritannien, Krimi, Thriller, Komedie, 89 min.

  Dansk titel: Mord mellem venner
  Instr: Danny Boyle Prod: Andrew Macdonald Manus: John Hodge Foto: Brian Tufano Klip: Mashiro Hirakubo Mus: Simon Boswell