20th Century Women (2016)

  Teenageren Jamie får (velmente) gode råd fra sin mor og et par unge kvinder, der alle mener at vide, hvordan hans opvækst skal styres.


  UNDER INDFLYDELSE

  Først og fremmest velspillet, dernæst atmosfærefyldt, men også lige tanden for forceret komedie-drama om teenageren Jamies forsøg på at komme ind i voksenlivet uden de vildeste bump. Men det er ikke den letteste opgave i verden, for der er kamp om at få indflydelse blandt de tre kvinder i hans liv – herunder moren.

   

  Tidstypisk feministisk agenda

  "20th Century Women" kunne have fået betydelig stærkere knogler som filmoplevelse, hvis ikke bittersødmen i den generelle tone tippede for meget over i en tidstypisk feministisk agenda. Det skal muligvis foregive at være rendyrket parodi, men i så fald fungerer det ikke.

   

  Flagrende sidespring

  Man står dog gerne model til et eller flere flagrende sidespring, så længe skuespillerne trives, som de gør her. Annette Bening er æggende som Jamies midaldrende mor, der for længst (og let bittert) har opgivet dét der med mænd. Og Lucas Jade Zumann er et funklende fund i rollen som Jamie – en hund i et spil (kvinde)kegler.

   

  Vejen til en kvindes hjerte

  Også Greta Gerwig overbeviser som en anden influencer i Jamies liv, den flamboyant usikre Abbie – mens Billy Crudrup er skøn som den nærved eneste mand i historien (og en blød en af slagsen, der dog kender vejen til en kvindes hjerte og hermed til dikkedik på skibsbriksen.)

   

  Tro mod stil og forbilleder

  FIlmen giver et rigtig fint tidsbillede på Californien anno 1979 og er rent visuelt tro mod sin stil og sine forbilleder. Desværre er der alt, alt for meget underlægningsmusik, og det er faktisk en af de primære trække-ned-effekter, fordi tonerne er så udspartlende, at en reel identifikationsmulighed bliver kvalt i støj.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, USA, Drama, Komedie, Teenagere, Coming of Age, 119 min.

  Dansk titel: Alletiders kvinder
  Instr: Mike Mills Prod: Anne Carey, Megan Ellison, Youree Henley Manus: Mike Mills Foto: Sean Porter Klip: Leslie Jones Mus: Roger Neill
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Bening)