Acid Forest (2018)

    I en nationalpark i Litauen er der opstillet en stor platform, hvortil turister valfarter for at se, hvordan skarvefuglen har døds-skidt en hel skov.


    HYPNOTISERENDE

    Højst særpræget og tilsvarende seværdig dokumentar om et ganske unikt turistfænomen i en nationalpark i Litauen: Her er der sat en stor platform op, så turister fra hele verden i første parket kan betragte, hvordan store kolonier af den omdiskuterede skarv har syre-skidt en enorm nåleskov ihjel.

     

    Raffinerede vekslinger

    Ved hjælp af raffinerede vekslinger mellem optagelser af turister fra distancen (der mest af alt fremstår som skjult mikrofon) og mageløst smukke nær- og dronebilleder af fugle, (død) skov og det nærliggende vand formes en dokumentar, der har hypnotiserende kvaliteter og ofte minder om slow-tv eller slow-film, hvor man typisk filmer fx en hel jernbanestrækning uden afbrydelser eller tekniske indgreb.

     

    Kræver fuld opmærksomhed

    ”Acid Forest” rummer i Rugile Barzdziukaites fine iscenesættelse markante kvaliteter – men filmen kræver, at man henleder al sin opmærksomhed til de meget stillestående tableauer, i øvrigt er særdeles mesterligt lyddesign og helt fritaget for underlægningsmusik.

     

    Dødt træ i bevægelse

    Man fascieneres i særlig grad af de lange takes på dødt træ i bevægelse - med dertil hørende knirkelyde - og de overdådige fugleperspektiver over skarvekolonien (der ofte giver udtryk af at være skarven eget point of view.)



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, Litauen, Dokumentar, Dyr på film, 63 min.

    Dansk titel: Acid Forest
    Instr: Rugile Barzdziukaite Prod: Dovydas Korba Foto: Rugile Barzdziukaite Klip: Rugile Barzdziukaite
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation