Inside Man (2006)

  En politimand med speciale i forhandling i gidselsager får sin sag for, da der viser sig at være mange mærkværdige sager under overfladen på et større bankrøveri.


  BANKRØVERIET UDEN SIDESTYKKE

  Kæk, men i Spike Lee-sammenhæng racemæssigt underspillet og generelt atypisk genrefilm: "Inside Man" leverer mere varen som en klassisk action-thriller-krimi, når Hollywood er mest i hopla, og det gør den til en rigtig underholdende affære.

   

  Hemmeligheder bag facaden

  Denzel Washington bliver politiets chefforhandler, da en gruppe bankrøvere tager op imod 50 mennesker som gidsler. Men det skal snart vise sig, at der gemmer sig en hel del hemmeligheder bag det tilsyneladende "almindelige" bankrøveri. Bl.a. har bankens ejer nogle lig i lasten, som meget gerne ikke skal se dagens lys. Derfor hyrer denne en højt-på-strå-kvinde med speciale i outrerede forhandlinger. Måske kan hun påvirke bankrøvernes leder med kvindelist og gode tilbud (dog ikke sex)?

   

  Stærkt genrefilm-tømmer

  "Inside Man" er et virkelig stærkt stykke genrefilm-tømmer. Masser af reel action, fremdrift og pænt funklende skuespillerpræstationer. Alt sammen indrammet i alt andet end discount-præget filmteknik. Lækkert ser det ud, og den over to timer lange spilletid føles ikke for lang. 

   

  For meget overdrivelse

  Men der går også for meget overdrivelse i flere af filmens tilspidsede situationer, og flere sekvenser er decideret utroværdige (bl.a. at Denzel Washingtons højprofilerede chefforhandler med talrige kolleger over flere timer ikke selv kan regne ud, at dét, de alle sammen hører som "småsnak" mellem de aflyttede banditter i virkeligheden er en optagelse af en albansk ekspræsident!!)

   

  Udtalt musikanvendelse

  Det er dog ikke skæmmende i det store billede. I langt højere grad ærgrer man sig over den meget udtalte anvendelse af underlægningsmusik. Endda med "komisk" distancerende "indisk pop" under for- og eftertekster! Fede optagelser af New York giver røveriets til tider ensidige kulisse en flot kant og perspektivering.

   

  Ingen stor rolle-dybde

  Bedst på rollelisten er Christopher Plummer som bankdirektøren med den blakkede fortid. Men Clive Owen gør også en rigtig udmærket figur som superbankrøveren. Ingen af filmens roller har dog dybde nok til rigtig at opfordre til prisvindende spil.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2006, USA, Action, Krimi, 129 min.

  Dansk titel: Inside Man
  Instr: Spike Lee Prod: Brian Grazer Manus: Russell Gewirtz Foto: Matthew Libatique Klip: Barry Alexander Brown Mus: Terence Blanchard