La sapienza (2014)

  En arkitekt og hans psykologkone møder et ungt søskendepar og deler sig op. De to mænd tager til Rom på studietur, mens kvinderne snakker om "livets facetter".


  TØR OPBLØDNING

  Krukkeri med spidsfindige afstikkere: Eugène Greens ekstraordinært stillestående kultur-epos om arkitektur og mellemmenneskelig interaktion har øjeblikke af spidsfindig elegance, men er overordnet betragtet ikke nogen vellykket film.

  Et afgørende møde
  Ægteparret Alexandre og Allénor er henholdsvis arkitekt og psykolog, og deres forhold er mildt sagt kørt lidt tør for inspiration. Men da de sammen tager på arkitektonisk studietur via Schweiz til Italien møder de det unge søskendepar, Goffredo og Lavinia, og det skal vise sig at få stor betydning.

  Studietur til Rom
  Allenór opfordrer Alexandre til at tage Goffredo med til Rom: Den unge mand har nemlig planer om at studere til arkitekt, og så kan Alexandre jo passende lære ham lidt op i bygningens kunst inden. Det er meget mod Alexandres vilje, men konen har talt. Og så kan hun samtidig blive hos den fysisk svage Lavinia - og grave lidt i psykologien bag de mange sengeliggende timer.

  Teatralsk spillestil
  Filmen har en meget krævende fortællestil, der desværre bærer mere præg af det krukkede end det originale. Det medfører en aparte teatralsk spillespil, hvor både unge og gamle kommer til at fremstå som marionetdukker i et amatørteaterstykke.

  Intet formål
  De mange panoreringer over bygninger og landskaber foregår i et tempo, der får en snegl til at fremstå som en GTI med 200 heste, men det mest irriterende er, at langsommeligheden ikke rigtig har noget formål.

  Uden brugbart perspektiv
  Ofte stoppes der op og dvæles ved en - for at sige det ligeud - møgkedelig detalje, der slet ikke har nogen betydning for filmens handling eller former et brugbart perspektiv. Det gør, at de 100 minutter føles meget lange: En kunstfilm, der gerne vil være mere kunstnerisk, end den egentlig har potentiale til.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2014, Frankrig, Italien, Drama, Teenagere, 101 min.

  Dansk titel: La sapienza
  Instr: Eugène Green Prod: Alessandro Borrelli, Martine de Clermont-Tonnerre Manus: Eugène Green Foto: Raphaël O´Byrne Klip: Valérie Loiseleux Mus: Claudio Monteverdi
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation