Far betaler (1946)

  I ægteparret Bergs hjem er der altid liv og glade dage, hvis da ikke lige de to voksne hjemmeboende børn har rod i kærlighedslivet.


  FYRIG KOMEDIE

  Johan Jacobsen var om nogen komediegenrens mester herhjemme, og "Far betaler" er endnu en 40'er-film med krudt i måsen, som vi også så det i Baby på eventyr (1942) og Som du vil ha' mig (1943).

   

  Som regel i godt humør

  Faderen, der betaler, er Gunnar Laurings forfatter og kunstanmelder Martin Berg. Han har to hjemmeboende voksne døtre - og flere børn, der jævnligt stikker hovedet ind. I det hele taget er der et værre rend i Bergs hjem, så det er heldigt, at ægteparret som regel er i godt humør.

   

  Knas i privatlivet

  Døtrene har lidt knas i privatlivet, men de fleste kontanter ryger til Kjeld Petersens Hans, deres rodløse søn, der springer fra job til job. Snart skal de gamle have lidt fred og har planlagt en rejse mod syd, men også dette frirum bliver forstyrret.

   

  Jacobsen'sk lethed

  "Far betaler" er præget af en herlig og kendetegnende Jacobsen'sk lethed i alt fra skuespil til kameraføring. Der er ingen bånd, der binder Johan Jacobsen, og komediegenren klæder hans fortællestil - og omvendt.

   

  Herlige skuespillerpræstationer

  Ud af det velskrevne komedieplot fødes herlige skuespillerpræstationer. Mest markant er Gunnar Laurings veloplagte portræt af en far, der altid punger ud stort set uden at blinke - en fint balanceret komisk bedrift. I birollen som datterens komponist-mand ses en utæmmeligt frigjort Preben Neergaard i en forfriskende anderledes rolle.

   

  Det perfekte valg

  Kai Møllers musik gør - heldigvis - ikke meget væsen af sig - komedien og dens fine historie er fritaget for stemningsdikterende toner, og det er et perfekt valg.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024