Vivant! (2014)

  En gruppe franske mænd med HIV forbereder sig på deres livs oplevelse, et faldskærmsudspring, mens de deler erfaringer fra et liv med sygdom.


  BREDT VINGEFANG

  Hvorfor gå om den varme grød eller pakke ting ind i vat, når man kan præsentere livets store spørgsmål på hvilepulsens ærlige præmisser? Dokumentaristen Vincent Boujon viser her, hvordan sjælen kan få vinger, mens smilene breder sig, og hjertet banker.

  Kærtegn
  "Vivant!" er en følelsesmæssigt intelligent dokumentarfilm, der i sin stil snarere kærtegner end rusker sit alvorlige tema. Mændene har HIV og er selvsagt prægede af deres sygdom. Men det er ikke Boujons dagsorden at hænge virusguirlander op ad kameralinsen.

  Sammenhold og tillid
  Filmen har den begrænsede tilstand som kerne - som bagvedliggende og samlende faktor, men hovedrollen tilfalder sammenholdets, troens og tillidens - i en både smuk og bevægende fortællestil, der perspektiverer mænd, liv og død ind i en enkel oplevelse med bredt vingefang.

  Ægthed og smerte
  Kameraet indfanger således ægtheden, smerten og forventningen på både sygdommens, men mest på helbredelsens præmisser, hvis man tænker helbredelsen som katarsis gennem små og store gode oplevelser.

  Salvelsesfuldt
  Dokumentarfilmoplevelsen er således også for tilskueren salvelsesfuld, fortalt helt uden omsvøb med et ærligt kamera og uden underlægningsmusik, på nær i den allersidste scene.

  Forventningens glæde
  I den ærlige indfangelse af glædens mimik og forventninger formes et langt dybere perspektiv på HIV, afsavn og eksistentiel uro end en mere rendyrket og fokuseret sygdomsdokumentar.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2014, Frankrig, Dokumentar, Homoseksuelt tema, 80 min.

  Dansk titel: Alive!
  Instr: Vincent Boujon Prod: Marie-Odile Gazin Manus: Vincent Boujon Foto: Boubkar Benzabat Klip: Francine Lemaitre Mus: Alice Perret
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation