En man som heter Ove (2015)

  En meget mavesur vicevært og enkemand bliver tvunget til at blive et gladere menneske, da han får nye naboer.


  TAM KOMIK

  Fredrik Backmans satiriske roman om den mavesure enkemand og vicevært Ove blev skamlæst i hele Skandinavien, og en filmatisering var klart uundgåelig. Hannes Holms friske omsætning til levende billeder blev desuden Sveriges indspark til Oscar-kapløbet i 2016.

   

  Som formstøbt

  Rolf Lassgård er som formstøbt ned i rollen som den aldrende Ove, der bestemt ikke har meget til overs for ret mange andre mennesker. Eneste undtagelse er hans afdøde kone, som han ofte samtaler med på kirkegården.

   

  Bitter gubbe

  En dag får Ove nye naboer i den strengt formøblede boligforening (Ove er vicevært). Til at begynde med preller deres venligheder fuldstændig af på den bitre gubbe. Men langsomt begynder facaden at slå revner, og måske er der i sidste ende alligevel håb for en opblødning?

   

  Lige dele komedie og alvor

  Filmen er stort set lige dele komedie og alvor. Men den slår sig helt klart op på sin samfundssatire centreret om Oves surmopsede menneskehad. De mange urkomiske scener fra bogen er kogt ned til et meget mindre galleri af udvalgte situationer.

   

  Træk på smilebåndet

  Og der er da også grund til at trække på smilebåndet, når filmen ind imellem lykkes hæderligt med at få serveret de bittersøde moraler. Desværre er der ikke nogen høj grad af balance i Hannes Holms iscenesættelse, der generelt bærer præg af det fragmentariske.

   

  Anekdotielle morsomheder

  Sammenhængskraften udebliver til fordel for anekdotielle morsomheder, der er håndplukket lidt tilfældigt fra det succeslæste romanforlæg. Det giver ikke skuespillerne mulighed for at komme i dybden med de enkelte karakterer, og selv Lassgård bliver stiv og forudsigelig i den dominerende titelrolle.

   

  Dominerende musik

  En helt ubegribeligt dominerende underlægningsmusik stjæler i stort omfang billedet, og det tager yderligere toppe af den lidt for oplagte filmkransekage.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Sverige, Komedie, Drama, 116 min.

  Dansk titel: En man der heter Ove
  Instr: Hannes Holm Prod: Annica Bellander, Nicklas Wikström Nicastro Manus: Hannes Holm Baseret på: roman af Fredrik Backman Foto: Göran Hallberg Klip: Fredrik Morheden Mus: Gaute Storaas
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • AAN - Bedste makeup
  • GULDB - Bedste makeup
  • GULDB - Publikumsprisen
  • GULDB - Bedste skuespiller (Lassgård)
  • GULDB-N - Bedste fotografering
  • GULDB-N - Bedste film
  • GULDB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Pars)
  • GULDB-N - Bedste visuelle effekter