Les amitiés particulières (1964)

  På en kostskole for drenge og unge mænd fascineres en 12-årig af en teenager fra overklassen. Men homoseksuel kærlighed er bestemt ilde set.


  FORBUDT BEGÆR

  + PLUS: nærvær | gnist | ingen musik
  -MINUS: -

   

  Jean Delannoys filmatisering af Roger Peyrefittes roman beskæftiger sig med noget så vovet som homoseksuel kærlighed mellem en 12-årig dreng og en teenagedreng på en streng jesuiter-kostskole.

   

  Forbudt kærlighed

  Præsterne på skolen tager også gerne deres del af "kagen", men filmens primære forehavende er langt fra at skildre pædofili, snarere tage pulsen på en normativt ilde set - og forbudt - kærlighed.

   

  Homoseksuel kærlighed

  Til kostskolen ankommer teenageren Georges, og han føler sig straks tiltrukket af en jævnaldrende ung mand, blot for at erfare at denne allerede har et forhold til en tredje fyr.

   

  Uskyldige berøringer

  Georges tiltrækkes nu af 12-årige Alexandre, og følelserne er gengældte, præget af en erotisk nysgerrighed og helt igennem uskyldige berøringer. Georges svømmer hen i fascination af Alexandres renhed og uskyldighed, mens Alexandre føler sig accepteret og begæret, om ikke andet på et æterisk plan.

   

  Strengt dikteret tro

  Men kan kærligheden få lov at leve i en verden præget af stram og strengt dikteret tro? Måske netop en mulighed, fordi Georges kan vise sig at have en sag, hvor flere af præsterne har fingrene lidt for langt nede i drenge-kagedåsen.

   

  Blandt Delannoys bedste

  Fortalt i enkel og ærlig sort/hvid æstetik regnes "Les amités particulères" blandt Delannoys mest vellykkede film, selvom han blev meget udskældt af både nybølgekolleger og kritikere.

   

  Detaljerigdom

  Udviklingerne i historien er ikke indviklede, og nærheden opstår ud af detaljerigdommen i de forbudte følelser mellem dreng og ung mand. Her er Francis Lacombrade og Didier Haudepin meget fine gestaltere af en kærlighed i modvind.

   

  Gnisten i øjnene

  Helt igennem velvalgt gør Jean Prodromidès' originalmusik ikke meget væsen af sig - langt det meste af filmen er fritaget for musik. Fokus er helt og holdent på gnisten i øjnene, og hér er filmværket tidsløst bevægende og tankevækkende uden at være fordømmende.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1964, Frankrig, Drama, Børn på film, Teenagere, Homoseksuelt tema, Coming of Age, 100 min.

  Dansk titel: Særlige venskaber
  Instr: Jean Delannoy Prod: Christine Gouze-Rénal Manus: Jean Aurenche Baseret på: roman af Roger Peyrefitte Foto: Christian Matras Klip: Louisette Hautecoeur Mus: Jean Prodromidès