Under the Sun (2015)

  En helt almindelig nordkoreansk familiehverdag filmes af en russisk dokumentarist, men under stats-kontrollerede forhold.


  UNIKKE INDBLIK

  Tematisk beslægtede film:

  The Propaganda Game (2015)

  Under the Sun (2015)

   

  Dokumentarfilmen "Under the Sun" kunne kun realiseres, fordi den nordkoreanske stat betingede sig fuldstændig kontrol med optagelserne. Filmen blev således til på baggrund af et manuskript leveret af den nordkoreanske stat.

   

  En fejlfri fremstilling?

  Det yngste medlem af en helt almindelige familie i Pyongyang, den otteårige pige Zin-mi, står over for et vigtigt overgangsritual: Sin indtræden i Nordkoreas Børneforening, som det er skik og brug for alle loyale børn. Filmholdet blev tildelt en 24-timers eskorte, der skulle sikre en fejlfri fremstilling af den eksemplariske Zin-mi og familiens liv i Pyongyang.

   

  Nordkoreansk hverdagsvanvid

  Men det er ikke helt, hvad dokumentaristen Vitaliy Manskiy har i tankerne, og resultatet er således et helt unikt indblik i nordkoreansk hverdagsvanvid - fordi kameraerne ruller skjult mellem de nøje iscenesatte optagelser. Hermed ser vi, hvordan de nordkoreanske "filmagenter" instruerer Zin-mi og hendes forældre, så man sikrer sig, at de agerer helt efter den store og respekterede diktators agenda.

   

  Hjernevaskelse

  Bl.a. har man givet forældrene mere statsligt repræsentative jobs - far er leder på en tekstilfabrik, mor på en sojamælksfabrik. Og stakkels Zin-mi kastes rundt i dét vanvid af hjernevaskelse, som alt fra skolen til balletundervisningen repræsenterer. 

   

  Underkæben tabes

  Man taber ind imellem underkæben, fordi det glade vanvid er så overbevisende indfanget - stort set uden sødemidler. Kameraet fanger både den nordkoreanske hverdags betongrå systematik (til tonerne af konstante højttaler-meddelelser om den store, respekterede leders lyksaligheder), men også i nærbilleder den tiltagende fortvivlelse hos barnet, der må så gruelig meget igennem.

   

  Statskontrol

  I vid udstrækning fritaget for underlægningsmusik. Så meget desto mere virkningsfuldt, når Karlis Auzans vellykkede romantiske hovedtema for violin/cello og klaver sætter ind som perspektiv på det statskontrollerede vanvid.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Tjekkiet, Rusland, Tyskland, Nordkorea, Dokumentar, Børn på film, 106 min.

  Dansk titel: Under the Sun
  Instr: Vitaliy Manskiy Prod: Simone Baumann, Vít Klusák, Petr Kubica, Natalia Manskaya Manus: Vitaliy Manskiy Foto: Alexandra Ivanova Klip: Andrey Paperniy Mus: Karlis Auzans
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation