Shackles (2005)

  En sort fyr på glatis får en ny chance som underviser på et fængsel. Idealismen blomstrer langsomt, men tjansen er langt fra ufarlig.


  LÆRER BAG TREMMER

  Velmenende direkte-til-video-fængselsfilm, der gerne vil fortælle sin historie som rå realisme, og som også i de stærkeste scener lykkes overbevisende i sit ærinde. Men "Shackles" bærer samtidig præg af at have for mange bolde i luften på én gang, ikke mindst i det gennemgående narrative greb: Split screens.

   

  Vanskeligt temperament

  Ben Cross er ikke guds bedste barn og har som følge af problemer med sit temperament svært ved at finde job som underviser. Men han får alligevel en ny chance: Han kan blive underviser på fængslet Shackleton, i daglig tale Shackles. At det hverken er nogen nem eller ufarlig opgave, mærker Cross hurtigt på egen krog og sjæl.

   

  Idealistisk lærer

  Men det skal ikke hyle den determinerede og idealistiske lærer ud af den. Han tager kampen op, også selvom den er barsk. Måske er der håb forude, så blot en enkelt eller to af de indsatte kan komme videre i livet gennem uddannelse. Cross gør i hvert fald ihærdige forsøg på at brænde igennem.

   

  Fængslets skarpe kanter

  Fængselslivets skarpe kanter er relativt troværdigt genskabt med alle klichéerne, hvor grupper og bander spiller med muskler, hjemmelavede knive og verbale tæsk. Men det er klart generende for filmoplevelsen, at der stort set ikke er afsat tid til at dvæle ved nogen af de enkelte personer eller stemninger i historien.

   

  En øjebæ

  Her er de omtalte split screens i særdeleshed en øjebæ og helt misforstået "realisme". Men også brugen af dunkende underlægningsmusik tager toppen af de ellers engagerende begivenheder. Stand-up-komikeren D.L. Hughley har karrierens velsagtens eneste seriøse, større rolle, og den udfylder han uden ret meget glans - men tåleligt.

   

  Passable præstationer

  Flere af modspillerne i birollerne yder passable præstationer, men "Shackles" er først og fremmest (selv)optaget formmæssigt, og den helt store identifikation udebliver derfor desværre gennem filmoplevelsen.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2005, Drama, Action, Fængselsfilm, Teenagere, 115 min.

  Dansk titel: Shackles
  Instr: Charles Winkler Prod: Rob Cowan Manus: Donald Martin Foto: Roy H. Wagner Klip: Clayton Halsey
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation