Lockdown (2000)

  En håbefuld elitesvømmer havner bag tremmer for en forbrydelse, han ikke har begået, og fængselslivet er hårdt som bare fanden.


  TREMMERNE STRAMMER

  Tremmerne strammer noget så uretfærdigt om vores sorte helt, Avery Montgomery, i denne traditionelt formede og egentlig ganske vellykkede fængselsfilm. For selvom klichéer og stereotyper stortrives - og med prolatarisk slagside - er der vægt bag det rå drama.

   

  I politiets søgelys

  Montgomery er ellers lige ved at få gang i karrieren som elitesvømmer, da han som passager i en vens bil pludselig havner i politiets søgelys. Et morderisk røveri er netop begået, og nu er Montgomery og vennerne hovedmistænke. De dømmes og havner bag tremmer.

   

  En grimasse, der kan passe

  Nu er det med at finde en grimasse, der kan passe. Ikke alene er han uskyldigt dømt. Montgomery må også grave dybt i reservetanken for at finde viljen til at kæmpe i retning mod friheden, og her er den nyetablerede kernefamilie og en svømme-talentspejder de glinsende håb udefra.

   

  Autenticitet og vægt

  Flere af tremmerusker-scenerne blev optaget på det gamle statsfængsel i Santa Fe, New Mexico, og det hjælper i høj grad på filmens udstråling, at autenticiteten er en ramme. De evigtgyldige race- og bandekampe er et omdrejningspunkt og en konstant trussel. Og efterhånden som Montgomery måske kan ane friheden i horisonten, bliver det en næsten umulig kamp at holde sig ude af problemerne.

   

  Fint balanceret spil

  Skuespillet er i meget fin balance, særligt filmens mange biroller blandt de indsatte, så hér finder man høj og solid underholdningsværdi præget af godt håndværk. Men der er også talrige slagsider, hvor historien får en tand for meget, så filmoplevelsen tipper over i det platte.

   

  Rolig fortællestil

  Generelt glæder man sig dog over den gennemgående rolige fortællestil, der ikke har følt behov for ekstreme armbevægelser. Således holder musikunderlægningen sig også på måtten - og det eminente lyddesign er et meget stort plus.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2000, USA, Thriller, Drama, Fængselsfilm, 105 min.

  Dansk titel: Lockdown
  Instr: John Luessenhop Prod: Mark Burg, Jeff Clanagan, Oren Koules, Stevie Lockett Manus: Preston A. Whitmore II Foto: Chris Chomyn Klip: Joseph Gutowski Mus: John Frizzell
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation