Basic Instinct (1992)

  Hemmelighedsfuld og sexet sprænger en mordmistænkt kvinde en politibetjents rammer og forfører ham i stor stil.


  KLICHÉ OG BEGÆR

  Instruktør Paul Verhoeven og manuskriptforfatter Joe Eszterhas har gjort brug af stort set enhver tænkelig kliché i denne sex-thriller. Alligevel fremstår "Basic Instinct" i dag som indbegrebet af 1990'er-begær, som kun Hollywood kunne fabrikere det.

  Alle udfald gættet på forhånd
  Man har gættet ethvert udfald, nærmest inden filmens anslag er ovre: Hvem et morderen, hvem mistænkes, hvem er offeret, hvem forelsker sig, hvem boller med hvem, hvem dør først, hvem bliver det sorte får?

  Civilklædt begær
  Michael Douglas spiller (endnu engang) en civilklædt betjent, denne gang kaldet Nick. Han har et eks-ægteskab i hælene og sans for sexede duller, der gerne går til bal uden trusser.

  Udspekuleret sexkilling
  Sådan en møder han i psykologen og forfatterinden Catherine Tramell (Sharon Stone). Hun er nemlig mistænkt for at have begået et brutalt mord efter nøjagtig samme opskrift som i en af sine bøger, og så er Nick på sagen.

  Benene overskrævs
  Men Catherine er - udover at være bundløs - også uhyggeligt udspekuleret og spiller på enhver tangent - i særlig grad at lokke tungen ud af betjent Nick ved at lægge benene overskrævs på politistationen (i dén ene scene fra filmen, der er gået over i den erotiske "filmhistorie".)

  Til afhøring uden trusser
  Nej, der er ingen trusser under nederdelen, og Nick kan naturligvis ikke stå for den let tilgængelige blondinevagina, og inden længe dyrker han sveddryppende allroundsex med den mistænkte.

  Iskoldt begær
  Det er selvsagt farligt, for man ved aldrig, hvad sådan en bedårende, yndig forførerske kan finde på! Og naturligvis tilspidser sagen sig i takt med det iskolde begær.

  Vovede sexscener
  "Basic Instinct" indeholder nogle af de absolut mest vovede sexscener i amerikansk film fra starten af 90'erne. Oralsex, der næsten tangerer blød porno, får vi dog kun lov at se, fordi filmen er specialklippet til det mere hærdede europæiske publikum!

  Sexet udstråling
  Sharon Stones Golden Globe-nominerede, sexede udstråling er effektiv, men hendes intentioner er lette at gennemskue for tilskueren, mens liderlige, småfede og jakkesætsklædte betjente falder på stribe for hendes tricks.

  Dyrisk begær
  Michael Douglas skærer tænder af dyrisk begær og flår skjorten af uden at knappe op - liderlig er han efter at komme i Catherines trusser. Eller rettere den manglende trusse.

  Inspireret musik
  Jerry Goldsmiths musik blev ikke grundløst både Oscar®- og Golden Globe-nomineret. Tonerne hører til blandt hans mest elektronisk inspirerede scores og sætter i dén grad stemninger i hovedet på tilskueren.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Thriller, Drama, Erotik, 123 min.

  Dansk titel: Iskoldt begær
  Instr: Paul Verhoeven Prod: Alan Marshall Manus: Joe Eszterhas Foto: Jan De Bont Klip: Frank J. Urioste Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Stone)
  • GG-N - Bedste musik