GoldenEye (1995)

  Denn britiske specialagent, James Bond 007, gør op mod de store internationale fjender med britisk charme.


  TRENDY JAMES BOND

  Fra starten kastes man ud i hæsblæsende stuntscener, hvori James Bond indhenter et fly, der er ved at styrte, ved at kaste sig ud fra en klippekant. Dette efter at han har elimineret talrige russiske krigsfanatikere i et underjordisk våbenlager og tilsyneladende har mistet sin ven, agent 006, spillet af Sean Bean.

  Bond i høj fart
  Først herefter får vi opening credits, der er temmelig særprægede. Straks efter er vi ude på de snoede bjergveje i høj fart. Bond blærer sig lidt over for en yndig feminin "co-driver", og kører om kap med en Ferrari-indehaver, spillet af Framke Janssen. Tempoet er højt, det er ægte action, og man ved, at der venter masser endnu...
   

  London skal reddes

  Bonds mission i "Goldeneye" er at forhindre en sprængstofsliderlig russisk general i at forvandle London til en grusgrav. Generalen har allerede ved hjælp af en satellit ødelagt en computerbase i Rusland.

  Hævntørst
  Ved sin side har han Ferraridamen fra filmens start. Så det er ikke små kræfter, Bond er oppe imod. Bedre bliver det ikke, da 006 "genopstår" og vil have hævn, fordi Bond svigtede ham i våbenlageret.
   

  En smuk kvinde!

  Men heldigvis ramler Bond ind i en smuk ung kvinde, der har forstand på det dér med computere, og som skal hjælpe ham i de mest pressede situationer. Hun er den eneste overlevende fra bombningen af computerbasen. Sammen frelser de England i sidste sekund, og snart kan de få tid til "andre ting" (jo sørme så!).

  Betagende usandsynlighed
  Der er et særligt krav, der skal opfyldes, når man laver Bond-film. Jo mere usandsynligt, jo bedre. Og man må sige, at instruktør Martin Campbell i høj grad har haft held med dét!

  Bond kan alt!
  Bond kan alt - uden undtagelse, og hvis der skulle dukke noget op, han ikke kan, så kan han også det. En sådan person er usandsynlig, men alligevel køber man historien, fordi den er så tordnende underholdende.

  Spidsfindige hjælpemidler
  Bond er udstyret med talrige hjælpemidler til pressede situationer, ud over den smukke unge kvinde er det en "kuglepensbombe" og en wire i et bæltespænde, så han pludselig bliver en moderne Indiana Jones. Andre attributter udgør en hyperfunktionel BMW og et ur med skærebrænderfunktion. Bond er, som den smukke unge kvinde siger, en af mange "boys with toys".
   

  Lada'er kvases

  Det må være en besparelse for filmens producenter, at den vildeste action foregår i Ruslands gader. Så er det nemlig næsten udelukkende Lada'er, der bliver mast og smadret i stedet for dyre, blankpudsede vestlige biler! Men det er så også stort set det eneste, der er blevet sparet på i "Goldeneye" - en actionfilm af høj kaliber.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Storbritannien, USA, Action, Thriller, James Bond, Biler på film, 104 min.

  Dansk titel: Goldeneye
  Instr: Martin Campbell Prod: Michael G. Wilson, Barbare Briccoli Manus: Jeffrey Caine, Bruce Feirstein, Michael France Foto: Phil Meheux Klip: Terry Rawlings Mus: Eric Serra