Midnight in the Garden of Good and Evil (1997)

  En journalist tager på besøg hos en rig kunstsamler og kommer tættere ind på hans privatliv, end sundt er.


  BILLEDLIGT DELIKAT

  Mildt men også tamt drama om den noget særegne sydstatsby Savannah og dens ligeledes mildest talt særegne mennesker. Det er en smukt fortalt og velspillet film, men den alternative historie formidles uden den nødvendige gnist.

  En populær julefest
  New York-journalisten John Kelso er blevet bedt om at rejse til Savannah for at skrive en reportage om den vældigt rige kunst- og antikvitetssamler Jim Williams og hans årlige julefest. I Savannah er Williams' julefest et tilløbsstykke, og meget velklædte mænd og kvinder vrider sig mellem hinanden i Williams' prangende stuer.
   

  Heftigt skænderi

  Privat og ikke helt officielt danner Jim Williams par med en anderledes udfarende og rebelsk ung mand. Da de to havner i et heftigt skænderi på første sal midt under festen, føler Jim Williams sig nødsaget til at dræbe kæresten i selvforsvar. Retssagen slipper Williams ikke for, men nogen dom får han aldrig, da efterforskningsarbejdet er temmelig halvhjertet.

  Farverig udstråling
  Alt dette foregår om ørerne på den målløse John Kelso, og han skriver ihærdigt på sin reportage. John Kelso får efterhånden en ny ven i transvestitten Lady Chablis, der har en voldsomt farverig udstråling. Savannah er i sandhed et sted, der er værd at skrive hjem om.

  Gevaldige særpræg
  Det morsomste og mest fascinerende er netop at følge disse småskøre eksistenser. Jim Williams er måske ikke skør, og i sammenligning med andre personligheder i filmen temmelig farveløs, men han har sine gevaldige særpræg, der også kommer stærkt til udtryk i Kevin Spaceys vidunderlige skuespil og Clint Eastwoods solide personinstruktion.

  Stemninger & farver
  Filmen udpensler de mange stemninger og farver i en sådan grad, at man nærmest kan opfange duftene i billederne. Det er filmens store styrke, det desværre står temmelig alene i den fladt formidlede skævhed.
   

  Clint kun som instruktør

  Det er kun tredje gang, Clinten ikke spiller med, når han selv står bag kameraet. Til gengæld har han fundet plads til datteren Alison Eastwood, der lyser op i en (temmelig normal) rolle.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024